Senatul a votat aprobarea contractului de finanțare pentru Autostrada A7

Marți, Senatul a votat în unanimitate proiectul de lege al Guvernului privind aprobarea contractului de finanțare pentru Autostrada A7 România.

Aceasta se întinde de la Ploiești la Pașcani, cu o valoare totală de 600 de milioane de euro. Contractul a fost semnat între România și Banca Europeană de Investiții la București, pe 1 februarie 2024, și la Luxemburg, pe 5 februarie 2024.

Planurile pentru finalizarea Autostrăzii A7 indică anul 2025 ca termen de încheiere. Împrumutul va fi disponibil pe o perioadă de 48 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

Conform legii, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii primește autoritate și responsabilitate exclusivă în implementarea acestui proiect.

Ministerul Transporturilor se ocupă de implementarea proiectului prin intermediul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Proiectul este finanțat prin PNRR, Pilonul 1, Tranziția către o economie verde, Componenta C4 – Transport sustenabil, Reforma R1. Acesta este divizat în patru secțiuni:

  • Ploiești-Buzău (63,25 kilometri)
  • Buzău-Focșani (82,44 kilometri)
  • Focșani-Bacău (65,9 kilometri)
  • și Bacău-Pașcani (77,39 kilometri)

Conform expunerii de motive, se preconizează că proiectul va fi finalizat în 2025, iar împrumutul va acoperi până la 50% din costul total al proiectului. Cheltuielile cu TVA și cele legate de exproprieri nu sunt eligibile pentru finanțare.

Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu/SURSA FOTO: Capital.ro

Pasajul superior din gara Lugoj va fi finalizat până în 2026

Anterior, ministrul Transporturilor a mai venit cu vești bune și în ceea ce privește alte proiecte importante. Unul dintre ele este pasajul superior din gara Lugoj.

Lucrările pentru el au început în luna aprilie a acestui an, arăta ministrul pe Facebook, iar ele deja au un ritm bun.

Ministrul Sorin Grindeanu spune că pasajul este construit în cadrul lucrărilor de modernizare a căii ferate de pe Lotul 2 Lugoj- Timișoara Est (53,91 km).

De asemenea, acesta a mai adăugat că este și cel mai avansat din punct de vedere al stadiului de execuție. Ministrul a mai spus pe rețelele de socializare că Lotul 2 Lugoj-Timișoara Est face parte din tronsonul Caransebeș-Timișoara-Arad.

Pe Facebook, Grindeanu a adăugat că acest contract are o valoare de 1,91 miliarde de lei, finanțat prin PNRR. Termenul limită de finalizare este anul 2026.