În celelalte state europene, jucătorii îşi declară la final de an câştigurile pe fişa fiscală şi plătesc impozit, a spus Constantinescu, care a adăugat că acest regim fiscal din România blochează organizarea unor turnee internaţionale în România, cum sunt cele de poker care au loc în capitalele ţărilor din regiune, cu impact asupra turismului.

”La Viena a avut loc recent un turneu internaţional cu 2.000 de participanţi, care au stat 10 zile, în decembrie are loc unul la Praga. Eu organizez în Ungaria un turneu internaţional de poker la Budapesta, pentru statele vecine, nu este normal să nu pot organiza acest turneu la Bucureşti”, a afirmat Sorin Constantinescu.

Preşedintele AOCR a mai spus că la fiecare 2-3 săptămâni apar în Parlament iniţiative legislative despre industria jocurilor de noroc, cu care această trebuie să se lupte, pentru că ar avea un impact negativ substanţial, în condiţiile în care, în România, industria jocurilor de noroc reprezintă peste 0,7% din PIB şi generează locuri de muncă pentru aproape 40.000 de persoane.

Vineri a fost lansată Asociaţia RomBet, condusă de Dan Alexandru Ghiţă, fostul director al Loteriei Române, şi care îşi propune o abordare diferită a acestei industrii, uneori controversată şi deseori puţin înţeleasă. Noul organism va urmări protejarea şi promovarea intereselor membrilor şi a investiţiilor realizate în domeniul jocurilor de noroc, dar şi îmbunătăţirea relaţiilor dintre organizatorii unor astfel de jocuri şi autorităţile competenţe.

RomBet va reprezenta organizatorii în faţă autorităţilor naţionale şi internaţionale din acest domeniu şi va ajută la crearea, respectarea şi dezvoltarea cadrului legal pentru desfăşurarea acestui tip de activităţi. Rombet se angajează, de pildă, să ia măsuri în cazul unor controale abuzive din partea statului, să se implice în legile care vor viza domeniul gamblingului — să propună unele noi la masă discuţiilor cu oficialii, să semnaleze ce nu este tocmai în regulă cu cele aflate deja în vigoare — dar şi să promoveze competenţă profesională pe piaţă jocurilor de noroc.

”Pieţei jocurilor de noroc din România îi lipseşte o acţiune unitară, prevederile legale nu se aplică nici ele unitar. Iar industria, nefiind unită, este fragilă în faţă unor acţiuni de forţă, care pot apărea la un moment dat. RomBet este o Asociaţie a Organizatorilor de Pariuri, care vine în faţă industriei jocurilor de noroc din România cu o idee europeană de reprezentare şi susţinere a operatorilor de gambling din ţară noastră, indiferent dacă provin din zona de pariuri sau din alte zone. Ne-am propus o nouă abordare a pieţei, o altfel de relaţie cu instituţiile statului din acest domeniu, un echilibru între mediul de afaceri din această zonă şi instituţiile abilitate”, a declarat preşedintele RomBet.

Una dintre iniţiativele care au stârnit multe controverse a fost o propunere legislativă a unui grup de deputaţi care viza limitarea organizării de jocuri de sloturi (cunoscute şi sub numele de păcănele,) în agenţiile Loteriei şi în cazinouri. Reprezentanţii industriei jocurilor de noroc susţin că această iniţiativă, care a plecat de la problemele generate de fenomenul de dependenţă şi de la protecţia minorilor, încalcă principiile concurenţei şi favorizează anumite entităţi.

Potrivit omului de afaceri Marian Alecu, investitor în domeniu, în compania Superbet, membră a RomBet, unul dintre lucrurile care trebuie redresate în privinţa industriei jocurilor de noroc o reprezintă percepţia. Marian Alecu este cel care a adus pe piaţă românească compania Coca-Cola în 1991 şi compania MacDonalds în 1993. Recent, el a cumpărat o participaţie în compania Superbet, una din primele case de pariuri pe piaţă autohtonă. Alecu susţine că industria jocurilor de noroc este un domeniu important, care nu are însă o imagine adecvată. Spre exemplu, a adăugat el, în Marea Britanie această industrie este al 5-lea contributor la buget, iar primii cinci proprietari de companii au fost înnobilaţi de regina Marii Britanii. (Sursa: Agerpres)