Germania ia în calcul trimiterea de obuziere Ucrainei (SURSE)

Germania ia în considerare trimiterea de obuziere cu rază lungă de acțiune în Ucraina, spune o sursă locală din domeniul securității pentru Reuters. Această declarație confirmă un articol publicat de ziarul Welt am Sonntag.

Presa internațională mai scrie că această decizie vine în timp ce Kremlinul avertizează că țările care livrează arme Ucrainei reprezintă o amenințare la adresa securității continentului european și, de asemenea, provoacă instabilitate.

Amintim că Moscova a redirecționat ofensiva în Donbas, ceea ce a determinat Ucraina să ceară arme grele. Regiunea alată în estul țării este mult mai adaptată pentru luptele de tancuri, decât regiunea din jurul capitalei, acolo unde au avut loc cele mai multe lupte.

Germania negociază cu Țările de Jos

În prezent, guvernul de la Berlin este în negocieri cu cel din Țările de Jos cu privire la livrarea obuzierelor autopropulsate Panzerhaubitze 2000 în Ucraina, referindu-se, de fapt, la una dintre cele mai puternice arme de artilerie dintre echipamentele Bundeswehr-ului, care poate lovi ţinte la o distanţă de 40 km.

De partea cealaltă, Țările de Jos iau în considerare să furnizeze Ucrainei un „număr limitat” de obuziere de acelaşi tip, a informat marţi agenţia de presă olandeză de presă ANP, dat fiind faptul că Germania a propus să ofere instruire şi muniţie pentru armele construite de compania germană de apărare KMW.

Cu toate acestea există voci care spun că Berlinul trage de timp atât în privinţa furnizării de arme grele Ucrainei, cât și în privința altor măsuri care ar putea ajuta Kievul să respingă forţele ruse. Printre aceste voci se numără și ambasadorul Ucrainei în Germania.

Ce arme au fost trimise Ucrainei

Cele mai multe dintre armele grele trimise până în prezent de ţări NATO Ucrainei sunt arme de fabricaţie sovietică din dotarea statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice din Europa de Est, dar SUA şi alţi aliaţi au început să livreze Kievului obuziere de tip occidental.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că alianţa militară occidentală este pregătită să-şi menţină sprijinul pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei o perioadă îndelungată de timp, inclusiv ajutor pentru Kiev pentru a trece de la armele din perioada sovietică la arme şi sisteme moderne occidentale.

Moscova, care a interzis utilizarea cuvântului ‘război’ pe teritoriul Rusiei sub ameninţarea unor pedepse care merg până la 15 ani de închisoare, numeşte invazia rusă în Ucraina drept „operaţiune specială militară” pentru „denazificarea” acestei ţări.