Conform unui raport prezentat marţi de Centrul naţional pentru securitate cibernetică al Ministerului apărării de la Vilnius, telefoanele Xiaomi au o capacitate încorporată de a detecta şi cenzura termeni precum „Tibetul liber”, „Trăiască Taiwanul independent” sau „mişcare democratică”, informează Reuters, preluat de agerpres.

„Recomandarea noastră este să nu cumpăraţi telefoane chinezeşti noi şi să vă debarasaţi de cele deja achiziţionate într-un termen cât de rezonabil posibil”, a declarat viceministrul apărării, Margiris Abukevicius, care a prezentat concluziile acestui raport.

Relațiile Lituania – China, tensionate

China a solicitat luna trecută Lituaniei să îşi retragă ambasadorul la Beijing şi a informat că va proceda similar cu ambasadorul chinez la Vilnius după ce Taiwanul a anunţat că misiunea sa diplomatică în Lituania va fi denumită Biroul taiwanez de reprezentare.

Xiaomi trimit date criptate de utilizare către un server din Singapore

Raportul prezentat marţi de Centrul naţional pentru securitate cibernetică al Ministerului apărării de la Vilnius, arată că telefoanele Xiaomi trimit date criptate de utilizare către un server din Singapore. Un defect de securitate a fost găsit şi în cazul telefonului P40 5G al Huawei, dar nu şi în privinţa telefoanelor unui alt producător chinez, OnePlus.

Reprezentanții companiei neagă acuzațiile

Reprezentantul Huawei în ţările baltice a declarat pentru ştirile BNS că telefoanele sale nu transmit datele utilizatorilor în exterior.

Lista termenilor care ar putea fi cenzuraţi de aplicaţiile de sistem ale telefonului Xiaomi, inclusiv browser-ul de internet implicit, conţine în prezent 449 de termeni în limba chineză şi este actualizat în permanenţă, conform raportului.

„Acest lucru este important nu doar pentru Lituania, ci şi pentru toate ţările care utilizează echipamente Xiaomi”, concluzionează raportul.