Se schimbă modul de calcul a pensiilor din România! Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale are de gând să modifice legile salarizării şi pensiilor din România şi a deschis o licitaţie pentru cumpărarea de consultanţă în acest sens.

Modificarea Legii pensiilor, asumată în faţa Uniunii Europene prin PNRR

Noua lege a pensiilor ar urma să intre în vigoare în 2023, potrivit planurilor ministerului condus de Raluca Turcan, însă totul va depinde de rezultatele livrate de consultant. Acesta are un an la dispoziţie pentru a oferi o soluție completă privind reforma pensiilor

Noua lege a pensiilor o va înlocui pe cea actuală și va merge strict pe criteriul contributivității și al stagiului complet de cotizare. În plus, toate dosarele de pensii aflate în plată urmează a fi recalculate, vizați fiind 4,9 milioane de români. Vor fi introduse şi o serie de măsuri pentru stimularea rămânerii în activitate.

Potrivit caietului de sarcini al licitaţiei, se urmărește și o egalizare a vârstei de pensionare între bărbați și femei. Totuşi, va fi păstrată eșalonarea vârstei standard de pensionare pentru femei.

O nouă formulă de calcul pentru pensii

Se doreşte şi efectuarea unei analize comparative a sistemului public de pensii la nivelul Uniunii Europene, pe fiecare tip de pensie. Această analiză va viza 3 state relevante din perspectiva unei politici publice de pensii, cu evidențierea avantajelor, a dezavantajelor și a mecanismelor optime de gestionare bugetului de pensii, comparative cu condițiile existente (populație ocupată, condiții economice și sociale) în Româniascrie, scrie economedia.ro.

Noua lege a pensiilor va introduce şi o nouă formulă de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, pe parcursul întregii cariere profesionale, în scopul corectării unei mari părți din inechitățile sistemului public de pensii.

Nivelul mediu al pensiilor din România ar urma să crească, în special pensiile mici din prezent, însă cu menţinerea ponderii cheltuielilor cu pensiile în PIB. Va creşte şi contribuţia la pensia facultativă Pilonul II, însă documentul nu indică procentul. Recent, ministrul Raluca Turcan vorbea despre o majorare de la 3,75% la 4,75%.

Femeile, discriminate în prezent în România atunci când vine vorba despre pensii

Raluca Turcan a explicat, pentru economedia.ro, că nu este corect ca femeile să beneficieze de o pensie mai mică decât bărbaţii în România, având în vedere că ies la pensie mai devreme, cu un număr de ani lucraţi mai mic, ceea ce înseamnă o contributivitate mai mică.

“Există diferențe mari între pensii în funcție de gen și momentul pensionării. Pentru persoanele aflate în situații similare, din punct de vedere al duratei de contribuție, al nivelului veniturilor asigurate și al condițiilor de muncă, drepturile de pensie diferă în mare măsură și în funcție de momentul pensionării, problemă pe care noua lege a pensiilor urmărește să o soluționeze.

Pensionarea la vârste diferite pentru bărbați și femei, corelat cu o perioadă de contribuție mai scurtă în cazul femeilor, a produs un decalaj al nivelului de pensie considerabil între bărbați și femei, element semnalat și în recomandările EC (RST) din 2019. Se impune o regândire structurală de nivel normativ a sistemului public de pensii, pe baza unor principii solide și statornice”, afirmă ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.