Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a efectuat o vizită marți la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, iar cu această ocazie a vorbit și despre evoluția pandemiei de coronavirus din România.

El susține că într-adevăr, creșterea numărului de infectări este una rapidă și totodată una dintre cele mai rapide din Europa, adăugând că cea mai mare problemă în momentul de față o reprezintă momentul în care această creștere se va opri.

„E un val de creștere rapidă, am spus și zilele trecute, e una dintre cele mai rapide creșteri din Europa din punct de vedere al ratei de reproducere a infecției. Avem un salt săptămânal de 1,5 ori a numărului de cazuri. Dacă săptămâna trecută aveam 6 mii, acum sunt aproape 9 mii. A fost creștere și în valul 4, acum problema este când se va opri această creștere”, a declarat Alexandru Rafila.

Totodată, el a mai precizat că soluția principală rămâne testarea rapidă, prin medicii de familie, apoi la centrele de evaluare. Ministrul a vorbit și despre modul în care vor fi tratați pacienții infectați cu COVID, care suferă și de alte comorbidități.

„Am pus la punct un sistem funcțional credem, rămâne să-l testăm, care presupune testarea rapidă prin medicii de familie, evaluarea inițială la medicul de familie, ulterior la centrele de evaluare. Cei cu comorbidități vor merge către 230 de centre unde vor putea face investigații și mulți vor primi medicație de la centre ambulatorii sau vor fi îndrumați către spitale pentru îngrijiri aprofundate”, spune Rafila.

”Nu este important doar numărul de cazuri”

Un alt aspect punctat de Rafila l-a reprezentat numărul cazurilor noi. Ministrul Sănătății susține că nu este important numărul de infectări, ci dacă acestea necesită sau nu spitalizare, în contextul în care nimeni nu își dorește ca sistemul medical să se apropie de colaps.

„Nu este important doar numărul de cazuri, ci dacă necesită spitalizare, dacă spitalele vor fi depășite, depunde cum funcționează sistemul de acordare servicii medicale în ambulator și circuitul clar al pacientului”, a explicat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a fost întrebat și dacă există posibilitatea de impunere a unor noi restricții având în vedere valul mare de infectări. În acest sens, Rafila spune că până acum nu s-a discutat nimic, însă nu este exclus ca în funcție de ce se va întâmpla în sistemul de sănătate, să fie impuse alte măsuri, de către Guvern.

„În momentul de faţă nu sunt preconizate, există un mecanism în funcţiune care se referă la incidenţa de 1 la mie, incidenţa de 3 la mie, acestea sunt mecanismele care vor funcţiona. Sigur că, în funcţie şi de ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate, apropo de capacitatea sistemului de a prelua pacienţi, pot fi luate şi alte măsuri, dar aceste măsuri nu sunt neapărat din partea Ministerului Sănătăţii, sunt măsuri care vor fi luate de către Guvernul României”, a adăugat acesta.