În cadrul unui interviu acordat la emisiunea „L’Italia s’è desta” de la un post de radio, medicul Matteo Bassetti a cerut renunțarea la bilanțul zilnic COVID. Totodată, el a precizat și motivul pentru care această măsură ar trebui să fie luată în seamă.

Medicul susține că numărul infecțiilor noi este irelevant și duce doar la anxietate în rândul populației.  În același timp, el a subliniat faptul că, în opinia sa, oamenii vor sfârși printr-un blocaj psihologic și social, iar bilanțul publicat zilnic adâncește această problemă. Matteo Bassetti a adăugat că modul în care autoritățile gestionează pandemia de COVID ar trebui să se schimbe cât mai rapid.

„Acest mod de a gestiona COVID trebuie să se schimbe. (…) Trebuie să încetăm cu bilanțul zilnic, care nu spune nimic și nu servește la nimic, decât la anxietatea oamenilor”, a spus Matteo Bassetti, în cadrul emisiunii „L’Italia s’è desta” de la un post de radio.

Totodată, el a adăugat că nu înțelege rostul prezentării testelor pozitive, în contextul în care, pe lângă faptul că îngrijorează populația, cifrele fac ca Italia să ”arate rău” în fața restului lumii, chiar dacă lucrurile nu merg atât de prost.

Ce date ar trebui să prezinte, de fapt, autoritățile

„Ce rost are să spunem că avem 250.000 de persoane care au teste pozitive? Pe de o parte, acestea sunt cifre care ne fac să arătăm rău în fața restului lumii, pentru că pare că totul merge prost, dar nu este așa. În realitate, alte țări care au mult mai multe infecții decât noi încearcă să le gestioneze în mod diferit. Dacă vom continua așa, vom sfârși prin a intra într-un blocaj psihologic și social”, a mai spus acesta.

Medicul a subliniat faptul că important pentru populație nu este numărul de infectări zilnice ci mai degrabă numărul persoanelor care ajung în spital cu pneumonie COVID și câți oameni ajung în spital cu alte boli și sunt testați pozitiv.

El a adăugat că în acest mod, oamenii vor înțelege presiunea care este pusă pe spitale, medicii vor fi ascultați mai mult, iar autoritățile trebuie să ia măsuri în acest sens.

„Trebuie să înțelegem dacă presiunea asupra spitalelor este cauzată de COVID sau de numărul mare de teste făcute. Medicii ar trebui să fie ascultați mai mult. În prezent, acest virus provoacă la majoritatea persoanelor vaccinate o formă asemănătoare gripei. Spitalele sunt pline de oameni nevaccinați care trebuie să fie vaccinați. Este nevoie urgentă de o schimbare de ritm în gestionarea pandemiei!”, a mai adăugat acesta.