Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă susţinută la Constanţa, dacă sunt preconizate şi alte măsuri în valul 5 al pandemiei.

În acest sens, el a precizat că până în momentul de față nu s-a vorbit despre impunerea unor măsuri noi. Pe de altă parte, ministrul subliniază faptul că în funcţie de ceea ce se întâmplă în următoarea perioadă cu capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienţi, pot fi luate şi alte măsuri.

El a mai adăugat că aceste măsuri nu vin neapărat din partea Ministerului Sănătății, ci din partea Guvernului țării.

“În momentul de faţă nu sunt preconizate, există un mecanism în funcţiune care se referă la incidenţa de 1 la mie, incidenţa de 3 la mie, acestea sunt mecanismele care vor funcţiona. Sigur că, în funcţie şi de ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate, apropo de capacitatea sistemului de a prelua pacienţi, pot fi luate şi alte măsuri, dar aceste măsuri nu sunt neapărat din partea Ministerului Sănătăţii, sunt măsuri care vor fi luate de către Guvernul României”, a afirmat Rafila.

Alexandru Rafila, despre evoluția valului 5 al pandemiei

Amintim faptul că în urmă cu doar o zi, Rafila se arăta extrem de îngrijorat de modul în care valul 5 evoluează în România. El preciza atunci că deși situația pare momentan stabilă, incidența crește și este posibil ca în următoarele zile să continue ascensiunea.

„În mod evident, România a intrat în valul 5. Am discutat de câteva sute de cazuri pe zi. Acum discutăm de câteva mii de cazuri pe zi. Chiar dacă pare că situația s-a stabilizat de vreo patru-cinci zile, asta nu înseamnă că lucrurile au revenit la normal. Apropo de acel număr de reproducere bazal, acum ne aflăm pe la 1,70. Am crescut de la 0,7 la 1,7, ceea ce demonstrează că este o creștere rapidă în România”, a spus Rafila la Antena 3.

Totodată, acesta a mai subliniat faptul că România a ajuns pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creștere din Europa, ocupând locul trei sau chiar locul 2. El a făcut atunci apel la români să rămână vigilenți să nu lase garda jos în următoarea perioadă.

„Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creștere din Europa – și nu mă refer doar la Uniunea Europeană. Suntem pe locul 2 sau 3. Nu avem încă niciun motiv să ne relaxăm, ci dimpotrivă, trebuie să fim extrem de atenți. Speranța este că aceste cazuri noi care se înregistrează să nu pună în pericol sistemul de sănătate, adică persoanele care se internează să nu fie așa de multe”, a mai spus Rafila.