Mai precis, după ce va intra în Monitorul Oficial, șoferii nu vor mai primi amendă dacă nu au polița RCA tipărită.

În ședința de miercuri, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a aprobat și modificat completarea normei privind asigurările auto din România în ceea ce privește articolul care reglementează dovada încheierii asigurării RCA.

Cum se va face dovada încheierii asigurării RCA

  • polița de asigurare RCA și contractul RCA emise de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate
  • înscrisă, prezentate pe suport hârtie sau în format electronic.
  • dovada asigurării de răspundere civilă a vehiculelor, eliberată de asigurătorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României și numai pentru perioada menționată în aceasta, sau polița de asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spațiului Economic European și a Confederației Elvețiene, prezentată pe suport de hârtie sau în format electronic.

S-a mai introdus o reglementare

Pe lângă cele menționate anterior, s-a mai introdus o reglementare care arată că dovada încheierii asigurării RCA o constituie și informația rezultată din interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, prin care se certifică existența unui contract RCA valabil la data interogării.

Ce spunea Poliția Română

Recent, într-o postare pe pagina de Facebook a Poliției Române apărea un mesaj prin care autoritățile aduceau la adresa șoferilor că polița RCA trebuie arătată în format fizic, nu în format electronic.

”Conform legii sunteți obligat să aveți asupra dumneavoastră polița de asigurare. A nu se confunda cu contractul RCA, singurul care se poate emite prin mijloace electronice.

Polița de asigurare este cât o coală A4, iar împăturită are loc lângă celelalte acte ale autoturismului.”, se arăta pe Facebook.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a supus consultării publice, în urmă cu două săptămâni, un proiect de modificare şi completare a prevederilor din cadrul Normei nr. 20/2017 referitoare la dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate.

Toate vehiculele care circulă pe drumurile publice au obligația de a fi asigurate RCA. În cazul în care circulă cu un vehicul neasigurat, șoferii sunt sancționați cu amendă, cuprinsă între 1.000 și 2.000 lei, conform Legii 137/2017, precum și cu reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare.