În cursul zilei de miercuri, consiliul Uniunii Europene, care reprezintă statele membre în procesul decizional comunitar, a adoptat o poziţie asupra propunerii de creare a unui încărcător unic universal.

Încărcătorul de tip USB-C ar trebui să devină universal

Este vorba despre încărcătorul de tip USB-C, care să poată fi utilizat pentru telefoane mobile, tablete, camere video şi console video, relatează agenţia EFE.

Trebuie menționat faptul că o astfel de idee nu este ceva nou. Încă din anul 2009, Bruxelles-ul tot încearcă să impulsioneze această măsură.

Drept urmare, la acel moment, un acord voluntar cu principalii producători de dispozitive electronice mobile a permis reducerea de la 30 la 3 a numărului încărcătoarelor existente pe piaţă, respectiv USB 2.0 Micro B, USB-C şi Lightning, cel din urmă fiind exclusiv al Apple.

În 2014, însă, acest acord a expirat, iar de atunci și până în prezent şi nu s-a reuşit de atunci atingerea obiectivului de introducere a unui încărcător unic universal.

În ceea ce privește motivele pentru care un astfel de încărcător universal ar fi o alegere corectă, pe lângă avantajele practice pentru consumatori, Comisia Europeană este de părere că această măsură şi pentru ca dispozitivele electronice să poată fi comercializate cu sau fără încărcător.

Ce beneficii are un încărcător universal

Mai exact, acest lucru ar urma să reducă costurile şi deşeurile electronice asociate fabricării, transportului sau eliminării încărcătoarelor scoase din uz, mai arată sursa citată.

În documentul de poziție pentru negocierea finală esenţialul propunerii Comisiei, statele membre au mai adăugat două anexe. Astfel prin una dintre acestea, statele membre cer ca aparatele să dispună obligatoriu de o pictogramă care să arate dacă sunt vândute cu sau fără încărcăto.

De cealaltă parte, se mai cea de a doua anexă face referire la precizarea pe produs a anumitor date tehnice.

Textul a fost deja aprobat de Consiliul UE, urmând ca în perioada următoare să fie negociat cu Parlamentul European şi cu Comisia Europeană. Astfel, după ce se va ajunge la un acord definitiv implementarea măsurii se va face cu o perioadă de tranziţie de doi ani.

Pe de altă parte, trebuie menționat faptul că, până la momentul actual, Parlamentul European încă nu şi-a stabilit mandatul de negociere.