Crește vârsta de pensionare în România? Marius Budăi a spus clar: Am trimis scrisoare la Comisia Europeană

Marius Budăi a subliniat faptul că va lucra împreună cu Gabriela Firea și noul minister al Familiei.

„Am preferat să venim împreună, să arătăm că Munca și Familia vor rămâne împreună, chiar dacă juridic vor fi separate. Vom lucra împreună”, a declarat Marius Budăi.

De asemenea, acesta a fost întrebat dacă sunt probleme cu plata pensiilor și salariilor pe luna decembrie. Astfel, Budăi a explicat că inițial erau unele probleme pe o parte din luna decembrie, dar în urma rectificării bugetare care se va face vineri aceste probleme vor dispărea.

„Odată cu rectificarea de astăzi închidem orice sincopă. După data de 1 decembrie poșta și băncile vor începe distribuirea pensiilor și alocațiilor. Nu sunt probleme”, a răspuns ministrul muncii.

Marius Budăi a respins categoric și ideea creșterii vârstei de pensionare

„Exclus să cresc vârsta de pensionare atât timp cât voi fi ministru. Am explicat foarte clar şi mi-am asumat şi în guvernarea trecută o scrisoare către Comisia Europeană în care am explicat Comisiei că noi în România trebuie mai întâi să ridicăm speranţa de viaţă şi abia ulterior să ne gândim la eventuale creşteri a vârstei de pensionare”, a precizat ministrul.

Totodată, acesta a menţionat că speranţa de viaţă pentru bărbaţi în România este de 70 de ani şi şase luni.

„Speranţa de viaţă pentru bărbaţi este de 70 de ani şi şase luni. Speranţa de viaţă sănătoasă este în jur de 51-60 de ani. Nu putem să spunem că noi scoatem oamenii la pensie cu picioarele înainte din producţie, din birouri şi de acolo de unde lucrează”, a mai spus ministrul Muncii.

La rândul ei, Gabriela Firea a amintit că ministerul pe care îl va conduce se va concentra pe măsurile pentru stimularea natalitîții, acordarea de facilități famiilor cu mulți copii, dar și de programe pentru copii și tineri.

Pensiile și toate drepturilor cetățenilor vor fi plătite fără probleme până la sfârșitul anului

La rândul său, Adrian Câciu a punctat că pensiile și toate drepturilor cetățenilor vor fi plătite fără probleme până la sfârșitul anului

„Salariile din sănătate și din întreg sistemul bugetar, pensiile și toate drepturilor cetățenilor vor fi plătite fără probleme până la sfârșitul anului. Respect munca oamenilor! Ministrul Finanțelor trebuie să aibă ochi atât pentru cifre, dar mai ales pentru un trai mai bun pentru cetățeni.

În ședința de Guvern de astăzi voi veni cu rectificarea bugetară, prin care asigurăm banii necesari pentru plata tuturor drepturilor sociale, pentru susținerea sistemului de sănătate în lupta cu COVID-19, pentru funcționarea serviciilor publice. Este primul proiect realizat contracronometru cu ai mei colegi din Ministerul Finanțelor și le mulțumesc!

Avem multe de făcut în continuare: proiectul de buget pentru anul viitor, accesarea banilor din Planul Național de Redresare și Reziliență, consultări ample cu mediul de afaceri, cu partenerii sociali.

Nu tăiem bani, ci venim cu soluții pentru a construi proiecte pentru români! Nu venim cu noi taxe, ci regândim modul de a construi sistemul fiscal pentru a-i ajuta în primul rând pe cei vulnerabili”, a explicat și Adrian Câciu într-o postare realizată pe Facebook.