Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Andrei Buruiană precizează că această creștere a cotei de contribuție la Pilonul 2, de la 3,75% la 4,75% din salariul brut despre care se tot vorbește este una esențială.

Acesta susține că în prezent pensia de stat nu este una suficientă, adăugând că cifrele publicate de INS arată un decalaj între salariul mediu net și pensia medie.

„Apropos de recentele promisiuni și vești bune, legate de creșterea cotei de contribuție la Pilonul 2, de la 3,75% la 4,75% din salariul brut, am comentat pentru Stirile ProTV cât este de important ca acestea să fie și implementate.

În primul rând, nici în prezent și cu atât mai puțin în viitor, pensia de stat nu este / va fi suficientă. La ultimele date oficiale INS, pensia medie era în jur de 1.600 lei/lună. Salariul mediu net, în jur de 3.500 lei/lună.

Deci un raport de aprox. 46%. Rata de înlocuire a ultimului salariu cu prima pensie, un alt indicator folosit de specialiști, este cotat chiar mai jos de atât”, a scris acesta.

Andrei Buruiană precizează că din punct de vedere financiar, reperul unei pensii sănătoase este undeva la 70-80% față de ultimul salariu. În acest context, în opinia sa, pensia privată este o piesă esențială care reușește să umple respectivul decalaj.

„N.B. Bugetul asigurărilor sociale este pe deficit deja și diferența este finanțată din alte ramuri ale bugetului de stat. De ex. în 2021, bugetul asig. sociale prevede aprox. 90 mld. cheltuieli și aprox. 73 mld. venituri. Diferența de aprox. 17 mld. e subvenție.

Revenind, reperul unei pensii sănătoase dpdv obiectiv financiar este undeva la 70-80% față de ultimul salariu. Deci clar, pe medie, înregistrăm un decalaj (sau un gap) între pensia de stat (46%) și obiectivul sănătos (70-80%).

Ce valoare are pensia ”sănătoasă”

Aici intervine strategia personală privind pensia, având ca piesă esențială pensiile private. Pensiile private asta își propun, să contribuie la umplerea acelui decalaj. Nu-l vor umple singure și tocmai de aceea ele ar trebui să fie nelipsite din strategia financiară a oricărui român”, a mai scris el.

Acesta a dat și un exemplu în acest sens. Andrei Buruiană susține că pentru un salariu de 3.500 de lei pensia vizată trebuie să fe de 2.500 de lei, 1.600 de lei de la stat și o diferență de 900 de lei adăugată.

„Concret, la un salariu de 3.500 lei net, pensia vizată ar trebui să fie măcar 2.500 lei. Am rotunjit. Presupunând că pensia de stat va rămâne tot 1.600 lei (dacă emigrăm în același ritm, sigur va scădea pt că nu vor mai fi mulți care să genereze taxe pt a plăti pensiile de stat), diferența ar fi de 900 lei.

Acești 900 lei/lună, timp de vreo 20 ani (durata medie de pensie estimată de Comisia Europeană), înseamnă 216.000 lei de adunat în timpul vieții active. Din aceștia, Pilonul 2 ajută estimativ cu aproape jumătate (3,75% x 6000 salariul brut x 12 luni x 40 ani de muncă), adică 108.000, cu disclaimerul că este un calcul simplist, fără comisioane sau randament și că nu reprezintă o garanție de a se materializa în practică. Randamentele istorice nu sunt de asemenea garanție pt viitor”, a adăugat el.

Adevărul despre Pilonul 3 de pensii

Andrei Buruiană susține că toate sumele depuse la Pilonul 2 sunt garantate la plata activului. Totodată, el a vorbit și despre Pilonul 3, care la rândul lui are două avantaje mari: contribuția personală și contribuția firmei pentru angajat.

„De știut: sumele depuse în P2 minus comisioane sunt garantate la plata activului. Mai rămân așadar încă 108.000. Cine are și Pilonul 3 mai poate aduna și de acolo.

De știut: P3 are avantaje fiscale de 2 feluri:
– contribuție personală -> se scade din baza impozabilă a salariului înainte de aplicarea impozitului pe venit, dar nu pt mai mult de €400/an contribuție P3;
– contribuția firmei pt angajat -> nu comportă contribuții sociale și se deduce și din impozitul pe profit, tot în limita a €400/an/angajat;

NB. Plafoanele de €400 sunt distincte și nu sunt mutual exclusive, deci un angajat cu contribuții din ambele surse poate beneficia pt contribuții de €800/an. Așadar, cu cât mai mult vor fi stimulate metodele de economisire pentru pensie, cu atât mai bine”, a adăugat acesta.