Sâmbătă, 30 octombrie, premierul desemnat, Nicolae Ciucă a depus lista miniștrilor și programul de guvernare cu care va cere votul Parlamentului pentru învestitură.

Programul Guvernului Ciucă este un document de 420 de pagini, ce conţine numeroase măsuri pentru a trece cu bine de criza sanitară, dar şi măsuri fiscale, de reformă şi menite să evite criza energetică.

Românii vor avea mai mulţi bani în conturile de la Pilonul II de pensii private

O măsura importantă pe care şi-o asumă Nicolae Ciucă în acest document face referire la pensiile private ale românilor, mai exact la Pilonul II al pensiilor private obligatorii. Contribuţia românilor la Pilonul II ar urma să crească în anii următori.

“Creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024”, este una din măsurile urmărite în domeniul pensiilor private din România, potrivit programului de guvernare.

Măsurile promise pentru sistemul public de pensii

O altă măsura importantă menţionată în acest document este “Flexibilizarea și dezvoltarea legislației privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative și crearea de noi produse de acest tip.”

Programul de guvernare depus de Nicolae Ciucă are mai multe legate şi de sistemul public de pensii. În primul rând, se digitalizarea tuturor dosarelor de pensii: “Transpunerea tuturor dosarelor de pensii din format letric în format electronic”.

Se vorbeşte şi despre “eficientizarea prin digitalizare a activității caselor de pensii și evaluarea tuturor dosarelor de pensii în perspectiva recalculării pensiei”.

Acestea sunt pensiile care vor creşte cel mai mult în România!

Noua lege a pensiilor promisă în România va avea la bază principiul contributivităţii, astfel încât să nu mai existe inechităţi, ca în prezent: “Elaborarea unui nou cadru legislativ care să aibă la bază principiul contributivității și punctajul acumulat pe acest principiu, pentru pensionarii sistemului public de pensii, care să reducă inechitățile actuale din sistemul public”.

Formula din noua lege va permite recalcularea pensiilor astfel încât pensiile mai mici din prezent să crească cel mai consistent.

“Stabilirea noului cuantum al pensiilor după formula din noua lege, care să permită o creștere mai consistentă a pensiilor mici aflate în plată”, este o altă măsură prevăzută în programul de guvernare al lui Nicolae Ciucă.