Se pregătesc schimbări importante în sistemul de pensii din România!

Se schimbă formula de calcul a pensiilor

Ministrul Raluca Turcan spune că formula de calcul a pensiilor va fi schimbată, astfel că pensiile mici vor creşte mai mult. Se va urmări şi implementarea unui „sistem de bonificare” în calculul pensiilor pentru a stimula rămânerea oamenilor mai mult la locul de muncă, afirmă ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Noua metodă de calcul urmează să fie anunţată la începutul lui 2023.

Stimulente pentru cei care rămân în activitatea profesională

“Se schimbă formula de calcul a pensiilor. O să anunțăm la începutul anului 2023. Vom ajunge la o formulă de calcul a pensiilor prin care pensiile mai mici să crească mai mult decât pensiile care ies în momentul de față mai mari pentru cei care se pensionează. Este o schimbare fundamentală de calcul a pensiilor în România.

De asemenea, intenționăm ca pentru cei care optează să rămână în activitatea profesională să creăm un sistem de bonificare în calculul pensiilor astfel încât oamenii să fie stimulați să rămână mai mult la muncă.

În momentul în care la calculul pensiei se adaugă un procent în funcție de cât au contribuit oamenii are legătură cu perioada de contributivitate și cu nivelul veniturilor. E un stimulent pentru cei care rămân în activitatea profesională”, a declarat Raluca Turcan, invitată marţi seara la Digi24.

Instrumente de creștere a contributivității la sistemul de pensii

Ministrul Muncii a mai precizat că autorităţile lucrează şi la instrumente de creștere a contributivității la sistemul de pensii, astfel încât întreg sistemul să fie sustenabil pe viitor.

“Pe reforma pensiilor avem un calendar de lucru în care vom pune la punct întregul cadru normativ care nu ține doar de formula de calcul a pensiilor, ci și de instrumente de creștere a contributivității la sistemul de pensii astfel încât acesta să fie sustenabil.

Intenționăm ca politică activă să încurajăm oamenii să muncească oamenii și să fie stimulați pentru a munci”, a mai explicat Turcan la “Jurnalul de seară”.