Raluca Turcan a scris un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care a informat publicul cu privire la modificarea și completarea modelului-cadru al contractului individual de muncă. Prin acesta, angajatorii trebuie să informeze angajații cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat.

„Ca om politic și ca ministru al Muncii, am insistat permanent că Pilonul II de pensii este la fel de important ca cel de stat.”, a spus Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

De ce este util Pilonul II de pensii?

Pilonul II de pensii oferă cetățenilor posibilitatea unei pensii suplimentare pe lângă pensia sistemului public într-un stat aflat în declin demografic.

Ministrul muncii a criticat, în postarea sa de pe Facebook, măsura de reducere, din 2018, a cotei de contribuție la fondul de pensii administrate privat.

„Măsura reducerii, de la 1 ianuarie 2018, a cotei de contribuție la fondul de pensii administrate privat, de la 5,1% la 3,75% prin OUG nr. 82/2017, a fost gresita și afectează veniturile actualilor și viitorilor pensionari.”, spunea Raluca Turcan.

PNL își asumă creșterea contribuțiilor la Pilonul II de pensii

Raluca Turcan a scris în postarea sa și despre asumarea creșterii contribuției la Pilonului II de pensii prin programul de guvernare.

„Guvernul PNL a asumat prin programul de guvernare creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual, până la 4,75% în 2024 și promovarea unor soluții legislative pentru dezvoltarea sustenabilității sistemului de pensii private.”, a scris aceasta.

Ce vizează reforma sistemului public de pensii?

„În cadrul reformei sistemului public de pensii, modificările cadrului de reglementare cuprinse în PNRR și care au termen de implementare trimestrul 1 din 2022, vizează:

  • sustenabilitatea fiscală a Pilonului II;
  • digitalizarea funcționării sistemului de pensii private;
  • reglementarea viitoarelor ajustări ale regimului de investiții care îi încurajează pe administratorii de pensii să își diversifice corespunzător portofoliile pentru un randament al investițiilor ajustat la risc echitabil.”, a încheiat Raluca Turcan postarea sa de pe Facebook.