Marius Budăi a venit cu declarații despre pensiile românilor și anunţă schimbarea formulei privind majorarea pensiilor. Cu toate acestea, ministrul Muncii se ferește să dea termene pe care nu le poate respecta în privința unei măriri a pensiilor.

Marius Budăi: Mă feresc să dau termene

„Am primit mesaje inclusiv de la seniorii României. Trebuie să conștientizăm unde suntem în România cu avalanșa de prețuri, de scumpiri, cu ce se întâmplă în energie. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă PSD nu ar fi militat pentru pachetul social. Trebuie să avem grija cea mai mare pentru românii vulnerabile.

Despre majorările acestea, gândim o formulă. Avem anumite condiționalități de respectat. Una e procentul de plată din PNRR și introducerea pensiilor în baza unor legi speciale. Ne vom bate în continuare. Nu vreau să dau speranțe, să spun că pensiile vor crește, însă noi vom da plus valoare.

Rezolvarea inechităților se va rezolva și prin legea, dar ne trebuie și efortul bugetar care să vină din spate să susțină acest impact bugetar. Eu mă feresc de termene pe care nu le putem respecta. Recalcularea pensiilor, trebuie să facem pași mici și etapizați.

Din 2035 vorbim, avem o precizare când se va duce vârsta de pensionare la femei de 63 de ani. E practic imposibil acum să creștem vârsta de pensionare acum. Ne uităm spre speranța de viață sănătoasă a României. Pensia minimă nu va fi legată de salariul minim, nu au fost discuții pe această temă.

Au fost specialiști care au spus că legea pensiei actuale este foarte bună, o vom îmbunătăți dacă este nevoie. Formula de calcul cea nouă a fost formulată cu ajutorul specialiștilor”, a declarat Marius Budăi pentru România TV.

Autoritățile urmăresc cu atenție evoluția prețurilor la energie

Recent, ministrul Muncii declara că urmărește cu atenție evoluția prețurilor la energie electrică. De asemenea, acesta a spus că este bucuros că a reușit să ofere un sprijin românilor pentru a face față scumpirilor actuale. Acesta a precizat că autoritățile române caută în continuare noi soluții pentru a-i ajuta pe cetățenii afectați de scumpirile actuale și a enumerat toate prevederile îndeplinite de Ministerul Muncii.

„Sunt foarte multe probleme pe care le întâmpinăm în această perioadă și poate acum înțelege lumea de ce am avut ca o linie roșie acel pachet social când am negociat intrarea la guvernare. Din punctul de vedere al Ministerului Muncii, s-a îndeplinit în totalitate ceea ce am prevăzut.”, a afirmat acesta.

Marius Budăi a vorbit despre majorarea pensiilor cu 25%, de la 800 la 1.000 de lei. În prezent, punctul de pensie este de 1.586 de lei, la care se vor adăuga sumele compensatorii pentru vârstnicii care primesc sub 1.600 de lei pe lună.