Anunțul momentului despre Pfizer! Ce copii ar trebui, de fapt, vaccinați? Iată ce trebuie să știe părinții

Recent, producătorii vaccinului Pfizer au anunțat că au depus o cerere de aprobare a vaccinării copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani. Dacă totul merge bine, în câteva săptămâni ar putea deveni posibilă și vaccinarea acestora.

BioNTech și Pfizer spun că au trimis raportul privind studiile clinice efectuate către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), subliniind că cererea vine pe fondul unui număr crescut de copii care s-au infectat cu coronavirus.

În ceea ce privește vaccinul pentru cei mici, cele două companii anunță că acesta este bine tolerat și că provoacă un răspuns imun stabil. În plus, având în vedere că este destinat copiiilor, dozajul a fost reduc la 10 micrograme față de cele 30 de micrograme administrate persoanelor mai în vârstă.

Există îndoieli cu privire la vaccinul pentru cei mici

În timp ce BioNTech și Pfizer spun că vaccinul nu prezintă pericole pentru cei mici, Comisia Permanentă de Vaccinare din Germania (Stiko) are rezerve în ceea ce privește vaccinul.

Medicul Martin Terhardt, membru al Stiko, este de păre că studiul nu conține suficiente date privind posibilele efecte secundare rare în urma administrării serului la cei mici. Publicația Tagesspiegel notează că medicul este de părere că grupul de 4.500 de copii pe care a fost testat vaccinul este prea mic.

„Este diferit față de serul destinat copiilor trecuți de 12 ani, utilizat deja în alte țări în momentul în care noi am făcut recomandarea“, menționează Terhardt.

Medicul mai spune că ar recomanda acest vaccin doar la copiii cu afecțiuni preexistente până când vor exista suficiente informații.

 „Mă gândesc mai ales la copiii și adolescenții supraponderali“, declară medicul, fiindcă aceștia au un risc crescut de a se îmbolnăvi de COVID-19.