În cursul zilei de luni, Food and Drug Administration (FDA), organismul american de reglementare a alimentelor şi medicamentelor a autorizat pe deplin serul produs de Pfizer, administrat în două doze în cazul persoanelor cu vârste de peste 16 ani.

Potrivit NBC, acesta a devenit primul vaccin împotriva Covid-19 care depăşeşte ultimul obstacol normativ. Dr. Janet Woodcock, comisar FDA susține că această decizie reprezintă un punct de referință în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, oamenii putând astfel să fie încrezători în efectele benefice ale acestuia.

„Aprobarea FDA a acestui vaccin este un punct de referinţă pe măsură ce continuăm să luptăm cu pandemia de Covid-19. În timp ce milioane de oameni au primit deja în siguranţă vaccinuri Covid-19, recunoaştem că, pentru unii, aprobarea FDA a unui vaccin ar putea acum să insufle încredere mai mare spre a fi imunizaţi. Momentul important de astăzi ne duce cu un pas mai aproape de a modifica traiectoria pandemiei în SUA”, a transmis Dr. Janet Woodcock

Amintim faptul că omologarea ar putea ajuta la determinarea celor care ezitau cu privire la vaccinare să se imunizeze. Un sondaj realizat în luna iunie a concluzionat că 3 din 10 adulţi nevaccinaţi ar fi mai dispuşi să se vaccineze dacă serul ar fi omologat.

În același timp, decizia FDA ar putea deschide calea pentru vaccinarea obligatorie, în contextul în care numeroase companii aşteptau omologarea înainte de a le cere angajaţilor să se imunizeze.

Începe vaccinarea cu a treia doză

Mai trebuie menționat faptul că în cursul săptămânii trecute, oficialii federali din Sănătate au anunţat că, începând cu 20 septembrie, persoanele care au primit vaccinul Pfizer vor fi eligibili să primească a treia doză, la 8 luni după cea de-a doua.

Pe de altă parte, FDA nu şi-a dat încă acordul pentru doza suplimentară. Totodată, niciun vaccin anti-Covid nu a fost autorizat sau aprobat pentru utilizare în cazul copiilor cu vârste sub 12 ani.

Amintim faptul că serul dezvoltat de Pfizer este unul dintre cele trei folosite în SUA. În ceea ce privește situația în care se află Moderna, compania a aplicat de asemenea pentru omologare, în timp ce Johnson & Johnson nu a făcut acest lucru, rămânând cu autorizaţia de utilizare de urgenţă.

Produsul Pfizer a fost primul vaccin anti-Covid care a primit autorizaţia de utilizare de urgenţă, în decembrie 2020, iar potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, până luni, peste 230 de milioane de doze au fost administrate în SUA.