Banca Naţională a României vine cu surprize. Anunțul a fost făcut chiar la finalul acestei săptămâni. Potrivit unui comunicat de presă transmis de bancă, BNR va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 8 noiembrie 2021, o monedă din argint cu tema 100 de ani de la înfiinţarea Operei Naţionale din Bucureşti.

În ceea ce privește aspectul noii monede de argint, potrivit informațiilor transmise de BNR, aversul monedei redă clădirea Operei Naţionale din Bucureşti, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” şi anul de emisiune „2021”.

Reversul monedei prezintă fosta clădire a Teatrului Lyric din Bucureşti unde a avut loc spectacolul inaugural al Operei Naţionale, portretul şi numele lui George Enescu, care a dirijat acest spectacol, portretul şi numele lui George Stephănescu, iniţiator şi animator al interpretării muzicii de operă de către artişti români, şi inscripţiile „INFIINTAREA OPEREI NATIONALE DIN BUCURESTI”, „100 ANI” şi „1921”, anul spectacolului inaugural.

BNR mai precizează că noile monede de argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și totodată vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. În ceea ce privește conținutul broşurilor, acestea includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Care este prețul noii monede aniversare

Referitor la prețul de vânzare, BNR informează că pentru o singură monedă de argint, cumpărătorul va plăti suma de 450,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare.

De mențonat este faptul că monedele din argint cu tema 100 de ani de la înfiinţarea Operei Naţionale din Bucureşti au putere circulatorie pe teritoriul României. Totodată, ma trebuie subliniat faptul că lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Amintim faptul că pe 25 octombrie, BNR a lansat în circuitul numismatic o monedă cu tema 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României şi o replică proof după medalia jubiliară Ardealul Nostru, la preţul de 11.600 lei, respectiv 2.200 lei, fără TVA.

Moneda din aur are 31 de grame şi o valoare nominală de 500 de lei, anunță BNR.  În ceea ce privște aspectul acesteia, aversul redă corpul central al Palatului Regal din Bucureşti, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „500 LEI” şi anul de emisiune „2021”. Reversul pe de altă parte prezintă portretul Regelui Mihai I al României şi inscripţiile în arc de cerc ,,REGELE MIHAI I” şi ,,100 DE ANI DE LA NASTERE”.