Anunțul momentului pentru Vladimir Putin: Ucraina a ucis până la 10 generali ruși

Oficialii americani au urmărit îndeaproape numărul tot mai mare de decese ale generalilor din armata rusă – un număr neobișnuit de mare pentru o armată modernă, care depășește cu mult numărul generalilor americani pierduți în cei 20 de ani de conflict în Afganistan, scrie CNN.

Unii oficiali americani au atribuit această cifră atipică în parte sprijinului de informații oferit de Statele Unite, în timp ce alții cred că se datorează faptului că generalii ruși sunt forțați să opereze mult mai mult în prima linie în zona de conflict decât ar fi normal, pentru a-și motiva trupele.

„Faptul că Rusia pierde toți acești generali sugerează că acești generali sunt nevoiți să meargă în față pentru a se asigura că ordinele lor sunt executate?” a întrebat senatorul republican din Arkansas Tom Cotton.

„Da”, a răspuns șeful DIA, generalul-locotenent Scott Berrier.

În general, Berrier a spus că Ucraina este mai bine pregătită pentru a alinia soldați motivați în conflict – chiar dacă armata sa este mult mai mică decât forța rusă.

„Cred că ucrainenii au dreptate în ceea ce privește curajul și modul în care fac față apărării națiunii lor”, a spus Berrier. „Nu sunt sigur că soldații ruși din districtele militare rusești îndepărtate înțeleg cu adevărat acest lucru.”

SUA: Războiul din Ucraina va escalada și va deveni mai imprevizibil

Pe de altă parte, comunitatea de informații a SUA consideră că războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina va deveni probabil „mai imprevizibil și va escalada” în următoarele luni, a declarat marți în Congres directorul național de informații al țării.

Directorul Serviciului Național de Informații Avril Haines a descris o imagine sumbră și incertă a următoarei faze a invaziei de două luni a lui Putin, despre care a declarat în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului că va fi dificil de prezis în parte pentru că „Putin se confruntă cu o neconcordanță între ambițiile sale și capacitățile militare convenționale actuale ale Rusiei”.

„Tendința actuală crește probabilitatea ca președintele Putin să apeleze la mijloace mai drastice, inclusiv la impunerea legii marțiale, la reorientarea producției industriale sau la acțiuni militare potențial escalatorii pentru a elibera resursele necesare pentru a-și atinge obiectivele pe măsură ce conflictul se prelungește sau dacă percepe că Rusia pierde în Ucraina„, a declarat ea.

Cu toate acestea, a declarat Haines în fața parlamentarilor, comunitatea de informații nu crede că Putin ar recurge la utilizarea armelor nucleare decât dacă ar simți că există o amenințare existențială la adresa Rusiei.