Nicușor Dan: Nicio pensie nu va fi redusă, indexările vor veni după stabilizarea economică

Nicușor Dan a declarat că în trecut au existat fonduri care nu au ajuns la pensionari, fiind direcționate către alte cheltuieli ale statului. El a promis că nicio pensie nu va fi scăzută și că indexările prevăzute de lege vor fi aplicate, dar numai după stabilizarea economică.

Potrivit acestuia, este esențială reducerea presiunii inflaționiste și echilibrarea ratelor și prețurilor, înainte de a implementa orice creștere a pensiilor.

„Au fost niște bani care nu s-au dus la pensii, ci în alte locuri. Eu pot să promit că nicio pensie nu va scădea în România.

Noi trebuie să stabilizăm prețurile, ratele, să stabilizăm economic țara. Apoi vom face indexările promise prin lege.”

Se opune majorării TVA: „Ar însemna evaziune și scumpiri”

În ceea ce privește politica fiscală, Nicușor Dan a respins ideea unei creșteri a TVA, pe care a catalogat-o drept o „măsură nefericită”. El a afirmat că o astfel de decizie ar genera evaziune fiscală și scumpiri generalizate, fără a aduce beneficii reale bugetului de stat.

În opinia sa, colectarea veniturilor bugetare trebuie realizată prin combaterea evaziunii și atragerea fondurilor europene, nu prin introducerea de taxe noi.

„Creșterea TVA-ului ar fi o măsură nefericită. Ar însemna creșterea evaziunii și ar însemna creșterea de prețuri. O astfel de măsură nu ar însemna o măsură de colectare de bani la stat. Președintele are un atribut foarte mare, acela că numește prim-ministrul.

Voi avea evident o discuție tehnică cu partidele parlamentare și acolo este momentul în care președintele poate impune direcția. Vom avea această discuție după 18 mai.”

TVA
SURSA FOTO: Dreamstime

Ilie Bolojan rămâne propunere de premier a lui Nicușor Dan

Nicușor Dan a afirmat că are o abordare economică stabilă, în contrast cu cea pe care o atribuie contracandidatului său, George Simion. El a reafirmat intenția de a-l propune pe Ilie Bolojan pentru funcția de prim-ministru, subliniind că discuțiile privind guvernarea vor avea loc imediat după turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Președintele, a spus el, are un rol esențial în desemnarea premierului, iar consultările cu partidele parlamentare vor fi un moment-cheie pentru stabilirea direcției guvernamentale. Nicușor Dan a sugerat că va insista pentru o anumită formulă de guvernare, inclusiv pentru un program coerent de reforme.

„Va fi o discuție tehnică cu partidele din majoritate, președintele poate impune câteva lucruri, inclusiv să insiste pentru un anumit premier. Eu am o abordare stabila, domnul Simion are una mai aventuroasa.

Eu vreau sa il propun în continuare pe domnul Bolojan pentru această funcție (de premier, n.r.). Imediat după alegeri voi avea o discuție cu partidele pentru a vedea o formulă de guvern și un program de guvernare.”

Reducerea cheltuielilor și evitarea taxelor noi: „Răspunsul complet va veni după alegeri”

Întrebat ce cheltuieli ar tăia concret pentru a susține echilibrul bugetar, Nicușor Dan a afirmat că are un răspuns parțial, dar a preferat să nu îl ofere public la acest moment.

Totuși, el a subliniat că România are potențialul de a evita creșterea taxelor prin reducerea cheltuielilor inutile, atragerea fondurilor europene și diminuarea evaziunii fiscale. Numai în cazul în care aceste măsuri nu vor fi suficiente, se poate discuta despre o eventuală revizuire a ponderii taxelor.

„Putem să reducem foarte multe cheltuieli ale statului. Am un răspuns parțial pe care prefer să nu vi-l dau (întrebat ce tăieri va face, n.r.). (…) România, reducându-și cheltuielile, atrăgând fonduri europene, reducând marea evaziune fiscală, poate să evite majorarea de taxe. Abia apoi putem discuta ponderea lor.”