Ministrul Muncii a venit cu noi informații privind creșterea pensiilor din 1 ianuarie 2023. Marius Budăi a comentat, la Antena 3 CNN, despre decizia care se va aplica în cazul a milioane de români. El a dat asigurări că, în această săptămână, coaliţia de guvernare va veni cu o decizie clară asupra procentului de majorare a pensiilor.

Marius Budăi a arătat că toată lumea va știi punctual ce cuprinde anvelopa de 15% pentru creşterea pensiilor. Ministrul Muncii a precizat că din 1 ianuarie 2023, cu siguranță, pensionarii îşi vor primii banii.

„PSD am pus pe masă o majorare echitabilă, egală la valoarea punctului de pensie și în aceeași anvelopă bugetară să avem măsuri, măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile. Vorbim de creșteri de venituri, vorbim de măsuri de sprijin pentru cei cu pensiile mai mici”, a spus ministrul Muncii.

Budăi cere să se ia decizia pe pensii și abia apoi să se comunice

El a precizat că, în acest moment, există înțelegerea că atât mâine cât și poimâine să existe întâlniri unde se va lua decizia finală, după care aceasta se va comunica.

„Și asta este un lucru foarte bun, pentru că trebuie să comunicăm public și să închidem odată acest dialog”, a continuat ministrul Muncii, potrivit Antena 3 CNN.

Potrivit lui Budăi, momentul intrării în vigoare este clar agreat în coaliție 1 ianuarie 2023.

„Celelalte pe scenarii le vom le vom agrea în coaliție și vom comunica. Eu cred că este momentul să avem puțină decență să nu mai comunicăm un public pe anumite scenarii, să luăm decizia și chiar să trecem la implementare”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii.

Cum se va aplica formula de calcul cu noua valoare a punctului de pensie

Pe de altă parte, Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, a explicat în ce stadiu este procesul de evaluare a dosarelor de pensii, dar şi cum se va aplica formula de calcul cu noua valoare a punctului de pensie.

„Procedura urmărește ca stagiile de cotizare ale fiecărui pensionar să fie foarte clar evidențiate, și anume în stagii de cotizare contributive, stații de cotizare asimilate și stagii de cotizare necontributive”, a arătat acesta.

Baciu a precizat că există pensionari în plată care au ieșit pe legea 19/2000 care s-a raportat la un stagiu de cotizare mai mic. Totodată, există pensionari în plată care s-au ieșit actual pe legea 263/ 2010 care a intrat în vigoare de la 1/ ianuarie 2011, unde raportarea se face la 35 de ani prin stagiu complet de cotizare.

„Și din acest motiv avem cuantumuri diferite pentru că calculul pensiei, calcului punctajului mediu anual s-a raportat la stagii de cotizare diferite, care erau evident în vigoare la vremea respectivă. (…) În urma acestei recalculări, asta urmărim cu toții, că acele pensii care sunt în interiorul aceluiași număr de puncte și au un cuantum inferior celor care au ieșit cu o pensie mai mare să fie adus la același cuantum”, a punctat președintele Casei de Pensii.