În prezent, statul român permite românilor să cumpere până la șase ani de vechime în muncă doar până la data de 31 august. Acest lucru li se aplică celor care nu au până la 15 ani vechime, cât prevede legea.

Peste 23.000 de români și-au cumpărat vechime în muncă

Până acum, un număr 23.044 de români au încheiat contracte cu Casa Națională de Pensii Publice în acest sens.

Directorul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a precizat că persoanele care vor să-și completeze a stagiului minim de cotizare a stagiului maxim de cotizare este de „șase ani, față de actualul act normativ care se limita la cinci ani de zile. Putem să cumpărăm această vechime retroactivă în interval de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani, până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani”.

Potrivit OUG 163/2020, care ulterior a fost modificată prin legea 168/2021, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Cât costă un an de vechime în muncă?

Salariul minim a urcat la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, astfel o lună de vechime în muncă va costa 750 lei, de la 638 de lei în 2022.

Așadar, dacă cineva vrea să cumpere 1 an vechime în muncă, atunci va trebui să plătească 9.000 de lei.

Plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023.

Cum puteți cumpăra vechimea în muncă?

Dacă doriți să cumpărați vechime în muncă, trebuie să depuneți o cerere la Casa de Pensii, însoțită de o copie după cartea de identitate și o declarație pe proprie răspundere, în care spuneți că nu ați încasat pensie sau indemnizație de șomaj în perioada pentru care doriți să cumpărați vechime în muncă.

Cererea se completează cu datele cerute în formularul de creare a contului și care se regăsește pe site-ul CNPP. După finalizarea completării formularului se apasă butonul Print pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie.

După ce documentul este semnat olograf, solicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la oricare Casă de Pensii din zonă, cu actul de identitate în original și copie sau, după caz, cu documentele justificative în original și copie pentru fiecare persoană terță căreia îi va administra  contul.

Dacă la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.