Într-un interviu acordat la Realitatea Plus, ministrul Muncii, Marius Budăi a vorbit despre renegocierea PNRR în ceea ce privește sistemul de pensii. Potrivit acestuia, nu este vorba despre un moft, ci despre o necesitate în contextul în care este nevoie de profesionalism.

Totodată, el a explicat și care este situația pensiilor din România, adăugând că adunate, puse în procentul de 9,4% nu se încadrează. Ministrul a adăugat că inclusiv cei din domeniu spun că impactul bugetar nu se va încadra niciodată în procentul de 9,4%.

„Renegocierea NU este un moft. Acum, in România, cheltuielile doar cu pensiile din sectorul public, pe baza de contributivitate, sunt 8%. În acest buget de 9,4%, mă așteptam ca intr-un document oficial să fim profesionisti. Exista indemnizatii de serviciu stabilite și platite prin legi speciale si pensii militare. Toate, puse in procentul de 9,4%, nu se incadreaza.

Trebuie doi pași la asumarea inechităților Legea, noi avem legea 127, specialiștii spun că e bună, dar pasul doi e impactul bugetar, care nu se va incadra niciodata in procentul de 9,4. Mai mult, avem asumat cu Comisia Europeană si reducerea excluziunii sociale”, a anunțat Marius Budăi, în exclusivitate, la Realitatea Plus.

Nicolae Ciucă a fost de acord

Marius Budăi a mai adăugat că toate lucrurile vor fi îndeplinite până în luna martie, urmând totodată să fie demarate și discuțiile cu Comisia Europeană. Ministrul Muncii a subliniat faptul că i-a prezentat toate aceste idei premierului Nicolae Ciucă, care, la rândul său a fost de acord.

„Trebuie să înțelegem că nu ne gândim să modificăm PNRR în structura lui. Avem jaloane, le indeplinim, unele le vom indeplini mai devreme de luna martie. Vom incepe discutiile cu Comisia Europeană. Am discutat de multe ori cu premierul Nicolae Ciucă și a agreat”, a mai declarat ministrul Muncii, pentru sursa menționată anterior.

Un alt aspect punctat de ministrul Muncii l-a reprezentat discuțiile tehnice pe care România trebuie să le aibă cu Executivul comunitar. El susține că acestea deja au început.

„Discutii la nivel de comisie, tehnice, sunt si acum. Nu neaparat pe aceasta chestiune. Discutam si cu Banca Mondială. Avem termen. Suntem în linie dreaptă. Suntem determinați”, a mai adăugat Marius Budăi.