Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,10%, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).  

ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Joi, acesta a coborât de la 3,11% la 3,10%.

Vineri, acesta a stagnat, rămânând la aceeași valoare.

De asemenea, vineri, indicele ROBOR la şase luni a stagnat la 3,30%.

Joi, indicele a scăzut de la 3,31% la 3,30%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a făcut joi o serie de declarații cu privire la scandalul ROBOR și poziția Băncii Naționale a României față de acuzațiile aduse de Parlament.

Atribuirea unui sens malefic expresiei „a te înţelege” este total improprie, în condiţiile în care în economia de piaţă are loc o înţelegere între cumpărător şi vânzător, afirmă guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, potrivit căruia ROBOR a ajuns un fel de terorist care umblă prin toată societatea şi nu-l prinde nimeni.

„Pot să spun ceva pentru că am auzit în alte părţi, că băncile s-au înţeles între ele. Deci aici este mare neînţelegere. Îmi pare rău că a cuprins toată societatea românească şi a ajuns acest ROBOR un fel de terorist, aşa, de umblă prin toată societatea şi nu-l prinde nimeni”, a spus Isărescu, după şedinţa de joi de la BNR.

El a explicat că din 1991 s-a înfăptuit reforma bancară şi monetară din România, iar Banca Naţională nu a mai avut un cont de clienţi, în afară de băncile pe care le licenţiază. Sistemul se numeşte sistem bancar pe două etaje.

De asemenea, el e explicat că dobânzile pot fluctua în piaţă şi în urma acţiunilor Ministerului de Finanţe.