La mare căutare în fiecare vară, aparatele de aer condiționat au devenit aproape indispensabile din casele fiecăruia dintre noi. Cu toate acestea, având în vedere creșterea prețurilor la energie electrică din ultima perioadă, mulți români se gândesc de două ori dacă să-l pornească sau nu.

De asemenea, o altă problemă de care ne lovim este ce temperatură setăm la aerul condiționat pentru a păstra o atmosferă confortabilă în casă, fără a arunca cu banii pe fereastră.

Prețurile aparatelor de aer condiționat au crescut cu 15%

Și dacă prețurile la energie electrică au crescut, ei bine, aflați că și prețul aparatelor de aer condiționat a crescut în acest an cu 15%, dar și costul montajului.

Astfel, preţul unui aparat de aer condiţionat porneşte de la 1.100 de lei, montajul de la 500 de lei.

„În general, preţurile au crescut cam cu 15% faţă de anul trecut. Pe lângă faptul că aparatele de aer condiţionat au crescut şi pe lângă preturile la materiale, a crescut şi partea de montaj. Costurile pentru forţa de muncă au crescut, dar cheltuielile şi de transport.

Cererea este destul de mare în perioada de caniculă. Atunci când este caniculă, perioadele de aşteptare sunt ceva mai mari. Acum perioadele sunt 7-10 zile”, spune Marian Pandele, managerul unei firme de aer condiţionat, potrivit Gândul.

De teama facturilor românii nu deschid aerul condiționat

Românii preferă să deschidă rar aerul condiționat sau deloc pentru a nu plăti mult la factură. Există însă anumite trucuri pentru a reduce costul acesteia.

„Un aparat de aer condiţionat consumă în medie până la 420 de Kwh/h. La prețurile din ziua de azi plafonate, ar însemna un cost de 420 de lei”, spune Olivian Savin, expert energie.

Întrebarea care se pune este la ce temperatură ar trebui să îmi setez aparatul de aer condiționat pe timp de vară?

Pentru a sta confortabil și a economisi bani în această vară, Departamentul de Energie al SUA recomandă să vă setați termostatul la 26C atunci când sunteți acasă. Setarea aparatului de aer condiționat la acest nivel vă va permite să aveți un mediu confortabil și să evitați o factură la electricitate neobișnuit de mare, reducând costul considerabil, chiar și cu 25%.

Deși temperatura de 26C poate suna incomod de ridicat pentru unii, puteți ajuta aparatul dvs. de aer condiționat să vă ofere o răcire mai bună pentru mai puțină energie, împiedicând aerul cald să intre în casă și aerul rece să iasă.

Sfaturi pentru a menține o temperatură confortabilă în casă

Urmați aceste sfaturi simple pentru a vă menține casa răcoroasă și confortabilă pe tot parcursul verii.

– Puneți draperii sau jaluzele pentru ferestre care blochează lumina soarelui și împiedică căldura să intre prin ferestrele dumneavoastră.

– Instalați garnituri noi sau înlocuiți garniturile vechi și izolarea în jurul ușilor și ferestrelor pentru a vă menține casa etanșă.

– Limitați utilizarea aparatelor care generează căldură, cum ar fi cuptorul și aragazul, până după ora 20:00.

– Instalați ventilatoare de tavan pentru a crește eficiența răcirii.

– Înlocuiți unitățile de răcire cu modele eficiente din punct de vedere energetic.