APIA oferă crescătorilor de animale adeverințe pentru credite avantajoase, cu finanțare rapidă și garantată

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că, începând de marți, fermierii crescători de animale pot solicita adeverințe necesare accesării creditelor bancare pentru finanțarea activităților curente, potrivit unui comunicat transmis de instituție.

Parteneriate cu bănci și fonduri de garantare

Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor semnate de APIA cu instituții bancare, nebancare, precum și cu fondurile de garantare din sectorul agricol. Scopul acestor convenții este să faciliteze accesul la finanțare pentru fermierii care au depus Cererea de plată în Campania 2025 și care doresc să obțină credite pentru desfășurarea activităților curente.

„La solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință care atestă depunerea de către beneficiar, în Campania 2025, a Cererii de plată și prin care se confirmă numărul de animale pentru intervențiile în sectorul zootehnic indicate mai sus. Adeverința se eliberează conform procedurilor aprobate și transmise spre aplicare Centrelor Județene APIA,” a precizat instituția.

Valoarea creditelor și modul de calcul

Valoarea finanțării ce poate fi obținută de fermieri ajunge până la 90% din valoarea calculată prin înmulțirea cuantumului unitar minim planificat (conform Planului Național Strategic PS 2023-2027 pentru anul de cerere 2025) cu numărul de animale confirmate prin adeverință, pentru fiecare intervenție gestionată de APIA și menționată în convenție.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor, consolidând accesul acestora la surse de finanțare rapidă.

bani fonduri agricultura fermieri AFIR APIA
SURSA FOTO: Dreamstime

Dobânzi și condiții de creditare

Condițiile de creditare sunt reglementate prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017, care modifică Ordinul nr. 703/2013 privind aprobarea condițiilor de încheiere a convențiilor dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA. Astfel, „dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maximum 2%.”

APIA recomandă fermierilor să analizeze cu atenție costurile asociate creditelor și comisioanelor aplicate de instituțiile finanțatoare:

„APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.”

Prin această măsură, APIA și partenerii săi urmăresc sprijinirea fermierilor în asigurarea resurselor financiare necesare desfășurării activităților agricole, pe fondul unui an cu provocări semnificative pentru sectorul zootehnic.