Români arestați în SUA pentru o schemă masivă de skimming. Trei bărbați români au fost arestați după ce autoritățile au descoperit o operațiune de skimming de carduri de credit la scară largă, într-o locuință din Dallas, a anunțat Centrul de Informații pentru Infracțiuni Financiare din Texas.
Razia, care a implicat mai multe agenții, a dus la confiscarea a 115 skimmere de carduri de credit, 50.000 de dolari în numerar, 25 de acte de identitate false și peste 300 de carduri de plată care fuseseră recodificate cu numerele de cont ale victimelor, informează Dallas Express.
Români arestați în SUA pentru o schemă masivă de skimming
Conform presei locale, ancheta a început pe 17 iulie, când un comerciant a raportat un skimmer Centrului de Informații privind Infracțiunile Financiare din Texas (FCIC).
A doua zi, ofițerii au executat un mandat de percheziție la o locuință din Dallas, unde au descoperit ceea ce oficialii FCIC au descris „fabrică de skimmere de carduri de credit”, suspectă că face parte dintr-o organizație criminală internațională mai mare.
FCIC suspectează că bărbații români fac parte dintr-o organizație criminală internațională, iar ancheta în acest caz este în desfășurare.
Ce este skimming-ul?
Skimming-ul este procesul de copiere a datelor stocate pe banda magnetică a cardului, folosind dispozitive electronice speciale. Practic, hoţii pot fura informaţiile de pe card şi, ulterior, le pot folosi pentru a retrage sume de bani de la bancomat sau pentru comenzi online.
Datorită internetului și oportunităților nelimitate de cumpărături online, șansele de a sustrage datele titularilor de carduri nu au fost niciodată mai mari, se arată într-o informare trimisă de ING către clienții săi.
Cum te poți proteja?
- Asigură-te că tastatura sau partea ATM-ului ce conţine fanta de introducere a cardului nu sunt detaşabile;
- Asigură-te că ATM-ul nu are urme de vandalism, adeziv, dispozitive conectate sau cutii/stative de fluturaşi de marketing;
- Nu îţi nota PIN-ul pe card, în agenda telefonului sau pe o hârtie în proximitatea cardului;
- Nu lăsa comerciantul să plece cu cardul tău. Comercianţii trebuie să amplaseze POS-urile la vedere. Cardul trebuie să fie tot timpul în raza ta vizuală;
- Nu accepta ajutorul persoanelor care oferă „suport” la retragerea de numerar de la ATM sau la aparente „erori” ale bancomatului;
- Asigură-te că de fiecare dată când introduci PIN-ul acoperi cu cealaltă mână tastatura;
Și, extrem de important, verifică lunar extrasul de cont şi dacă apar tranzacţii suspecte, adresează-te băncii cât mai repede!
Dejucată o potențială fraudă, în valoare estimată de 23 de milioane de dolari
Revenind la cazul din Statele Unite, potrivit analiștilor FCIC, confiscarea skimmerelor, a actelor de identitate false și a cardurilor de plată a dejucat o potențială fraudă în valoare estimată de 23 de milioane de dolari.
Suspecții, identificați drept Victor Marian Tecu, Triussa Gabrielle (cunoscut și sub numele de Ionuț Firan Alexandra) și Gheorge Ciprian Hilitanu, sunt acuzați de implicare în activități criminale organizate, interceptare ilegală a comunicațiilor electronice, falsificare a unui document guvernamental și utilizare sau deținere frauduloasă a informațiilor de pe carduri de credit sau de debit.
Infracțiunile financiare rămân o amenințare în continuă evoluție
Infracțiunile financiare, inclusiv skimming-ul cardurilor de plată, rămân o amenințare în continuă evoluție. Operațiunea a implicat mai multe agenții, printre care Departamentul de Siguranță Publică din Texas, North Texas TAG, Departamentul de Poliție din Dallas, Departamentul de Poliție din Euless și Serviciul de Securitate Diplomatică al Departamentului de Stat al SUA.
Oficialii FCIC au avertizat că infracțiunile financiare, inclusiv skimming-ul cardurilor de plată și utilizarea documentelor frauduloase, rămân o amenințare în continuă evoluție.
În luna martie a acestui an, alți doi cetățeni români, Petruța Camelia Ciupercă, în vârstă de 34 de ani, și Alexandru Constantin, în vârstă de 34 de ani, au fost arestați pentru că operau o fabrică de skimming de carduri de credit de la reședința lor din zona Dallas, notează presa din Dallas.
Ancheta privind presupusa rețea de infracțiuni internaționale continuă.