Este obligatoriu pentru românii care au depus bani la bancă. Persoanele care obțin venituri mai mari din dobânzi bancare trebuie să plătească Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) și să depună declarația unică până la 27 mai.

Este obligatoriu pentru cei care au depus bani la bancă

Contribuția la asigurările de sănătate nu se reține la sursă, precum impozitul de venit. În acest context, persoanele vizate trebuie să trimită formularul 2012 la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Dobânzile în 2022 au fost de peste 7%, în contextul inflației ridicate. Astfel, multe persoane care au avut depozite de peste 50.000-60.000 euro au încasat în 2023 sume mai mari, care au depășit anumite plafoane.

Amintim că plata CASS este realizată în funcție de anumite praguri, de 6, 12 sau 24 de salarii minime. În acest caz, salariul minim luat în calcul este de 3.000 de lei.

Cei care au avut venituri din depozite de peste 18.000 de lei, trebuie să plătească 1.800 de lei.

Simultan, persoanele care au avut venituri din depozite de peste 36.000 lei trebuie să plătească 3.600 de lei.

Cei care au avut venituri din depozite de peste 72.000 de lei trebuie să plătească 7.200 de lei.

În momentul în care completează declarația unică, persoanele vizate trebuie să selecteze secțiunea I.3.2.

Ulterior, trebuie ales plafonul în care se încadrează, între 6 și 12, între 12 și 24 sau peste 24.

bani, lei
SURSA FOTO: Dreamstime

Cei care au avut mai multe depozite trebuie să adune câștigurile

În cazul celor care au avut mai multe depozite la bănci, trebuie adunate toate câștigurile pentru a vedea în ce plafon se încadrează suma.

Unele bănci și-au informat deja clienții că trebuie să plătească CASS pentru veniturile din dobânzile la depozite.

Amintim că titlurile de stat nu sunt taxate în niciun fel. Persoanele care le dețin nu trebuie să plătească nici impozit pe venit și nici CASS.

În acest context, ele au început să devină atractive pentru mulți români, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Șeful Trezoreriei, Ștefan Nanu, a declarat că Ministerul Finanțelor lucrează la o aplicație prin care românii din țară și cei din diaspora să poată cumpăra titluri de stat online.

În momentul de față, instituția derulează două tipuri de titluri de stat pentru populație. Este vorba despre Fidelis, titluri tranzacționabile pe bursă, în lei și în euro, și Tezaur.