Vaccinarea anti-Covid 19 poate fi urmată de o serie de efecte secundare, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). De la umflarea brațului până la febră, aceste reacții sunt doar modul în care corpul răspunde la construirea imunității.

Anumite reacții post vaccin sunt însă semnul că ați fost infectat înainte cu noul coronavirus. Astfel, experții au constatat că anumite efecte secundare ale vaccinului sunt mai frecvente la persoanele care au avut deja COVID, informează Bestlifeonline.

Un efect secundar neobișnuit – ganglioni limfatici umflați – a fost mult mai frecvent la cei care au avut COVID înainte de vaccinare. Potrivit studiului, mai puțin de 1% dintre persoanele fără antecedente de COVID-19 au raportat că se confruntă cu limfadenopatie după vaccinare și 4% dintre cei infectați anterior au prezentat acest efect secundar.

Alte patru reacții adverse mai frecvente la cei care au fost infectați anterior cu coronavirusul sunt febra, oboseala, mialgia (durere musculară) și artralgia (durere articulară). Febra a fost experimentată de 8% dintre cei care au avut COVID, și de doar 2% dintre cei care nu fuseseră infectați.

Studiul mai arată că persoanele infectate anterior cu coronavirus au fost mai predispuse la reacții adverse după ce au primit vaccinul COVID.

Reacțiile la vaccin apărute la locul vaccinării, precum înroșirea și umflarea brațului, sau unele simptome gastrointestinale nu au fost mai răspândite la persoanele care au fost infectate anterior cu Covid.

Mulți experți se întreabă dacă persoanele care au avut COVID au nevoie de a doua doză, deoarece mai multe reacții la vaccin înseamnă că se formează mai mulți anticorpi după o singură doză.

Autorii acestui studiu au concluzionat că datele lor „adaugă greutate la întrebarea „dacă este necesară o a doua doză de vaccin ARNm la cei cu COVID-19”, presupunând că imunitatea eficientă este stabilită după prima doză”.

CDC susține că ar trebui să se facă două doze ale vaccinurilor Pfizer sau Moderna, indiferent dacă ați avut sau nu deja COVID.