Nicolae Ciucă a făcut un anunț important pentru sute de mii de români. Premierul a susținut că măsura de limitare a prețului la lemnele de foc va fi corectată. Șeful Guvernului a admis că decizia care a intrat în vigoare la mijlocul lunii trecute a creat probleme pe piața de profil.

„La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză a cât costă un metru cub de lemne la Romsilva. Prețul mediu pe care ni l-au comunicat, în analiza pe care am făcut-o înainte de a lua decizia, s-a menționat 200 de lei pe metru cub la lemn și am considerat că 400 de lei pe metru cub asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc.

Se dovedește ce nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea să recunoaștem acolo unde greșim și să luăm măsuri în consecință”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

Se renunță la plafonul de 400 de lei/metru cub de lemne de foc

Amintim că potrivit informațiilor apărute în presă s-a aflat că Executivul se pregătește să renunțe la plafonul de 400 de lei/metru cub de lemne de foc impus prin OUG pe data de 5 octombrie 2022. Potrivit celor apărute, plafonul de preț impus în piață va fi înlocuit cu o nouă schemă de compensare pentru românii care se încălzesc cu lemne de foc. Totodată, Guvernul de la București ar urma să aprobe și interdicția exportului de lemne de foc.

Senatul, care este primul for sesizat, a amânat luni, 31 octombrie, votul asupra proiectului de lege prin care preţul lemnului de foc este plafonat până la 31 martie 2023. Propunerea legislativă are termen de adoptare tacită pe 3 noiembrie.

Marcel Ciolacu, poziție categorică pe acest subiect

Asupra acestui subiect s-a pronunțat și Marcel Ciolacu. El a susținut că Guvernul de la București ar trebui să compenseze prețul lemnului de foc și pentru persoanele care fac parte din categoriile sociale vulnerabile, nu doar pentru companii, astfel încât să existe un echilibru care să ducă la scăderea inflației.

„Părerea mea este că se va modifica acea ordonanță, poate în aceeași ordonanță cu energia, venim cu ceva distinct. Eu am spus de la început, un 400 de lei acoperă, dar eu nu vorbesc să compensez afacerea dumneavoastră.

Nu e rostul statului român să-ţi compenseze afacerea decât dacă îţi limitează preţul şi tu cu date, cu documente, justifici statului român că „eu intru în faliment, că eu produc un leu şi dumneavoastră mă puneţi să vând cu 0,5”. Acolo, statul să vină. Dumneavoastră îmi cereţi mie să spun că voi compensa, când eu ştiu foarte bine că nu e mai mult de 400 de lei, fiindcă că avem socotelile de la Romsilva”, a explicat, atunci el.