Maris Budăi a dat detalii despre pensiile speciale. El a susținut, într-o intervenție la TV, că a existat o discuție benefică cu cei de la Bruxelles în urma căreia ar urma să se ia o decizie.

„Există un calendar etapizat. Am reușit să avem o discuție constructivă cu Comisia Europeană privind ce avem de făcut. Amendamentul este gata, probabil că liderii Coaliției în acest weekend vor lua o decizie și luni o vom face publică. Un calendar etapizat, așa cum se întâmplă în sistemul public de pensii. Cred că luni vom avea decizia finală. Categoric vorbim de aprobarea imediat următoare”, a spus ministrul Muncii.

Reforma pensiilor militare

El a făcut referire și la pensiile primarilor, despre care a menționat că nu sunt încă intrate în plată.

„Au fost discuții și în privința acestor aspecte. Se vor vedea în discuții următoare. La fel și ale parlamentarilor. Aceste legi nu vor fi incluse în PNRR”, a comentat Marius Budăi.

Un subiect atins de ministrul Muncii a fost cel referitor la reforma pensiilor militare. În ceea ce privește acest aspect, Marius Budăi  a indicat că și în acest caz vorbim despre un proces etapizat.

„Trebuie să avem responsabilitate atunci când vorbim de un act normativ. Să nu bulversam sistemele. Cred că luni se vor vedea și acele calendare”, a explicat Budai.

Discuțiile vizează să nu se mai permită ca sistemele să fie abuzate

Anterior, ministrul Muncii a precizat că pensiile militare nu sunt pensii speciale.

„Principiul de bază de la care s-a pornit cu Comisia este acela de a nu mai permite prin legislaţie ca sistemele să fie abuzate, acesta este principiul de bază. În rest, pensiile militare nu sunt pensii speciale. Legislativ, nicio pensie din România nu este pensie specială, însă trebuie să faci această tranziţie către omul obișnuit. Nu trebuie să mai fie deosebiri atât de mari”, a precizat el.

Criteriile care vor determina reforma pensiilor

Marius Budăi  vorbit și despre criteriile care vor determina reforma pensiilor de serviciu, subliniind că acestea vor fi stabilite împreună cu Comisia Europeană. În primul rând, a spus ministrul Muncii, este vorba despre creşterea treptată a vârstei de pensionare în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani.

Un alt aspect vizează faptul că drepturile de pensii vor fi calculate prin creşterea treptată a perioadei de contribuţie, aşa cum este prevăzut în sistemul public, astfel încât, la finalul acestei perioade, să se ajungă treptat astfel încât raportarea să fie la întreaga perioadă. În plus, nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi raportare la întreaga perioadă.