Omenirea nu pare încă pregătită pentru vestea că există viață pe planeta Marte, cu toate că acest lucru s-ar putea întâmpla în curând.

„Ar fi ceva de-a dreptul revoluționar. O astfel de veste ar schimba complet felul în care vedem lucrurile și nu cred că suntem, în prezent, pregătiți pentru o astfel de veste. Nu, nu suntem”, a declarat Jim Green, șeful echipei de cercetători științifici de la NASA.

În vara anului 2020, NASA are programată o misiune comună cu Agenția Spațială Europeană (ESA), al cărei scop este trimiterea pe Marte a două vehicule speciale care să foreze la suprafața planetei, cu speranța că vor fi descoperite forme de viață. În condițiile în care Marte este afectată, la suprafață, de radiații, oamenii de știință presupun că singurele semne de viață ar putea fi descoperite doar în subteran.

Vehiculul spațial NASA, împreună cu Exomars, vehiculul ESA, vor fora, astfel, în crusta marțiană, iar probele colectate urmează să fie apoi trimise pe Pământ, scrie digi24.ro.

După ce au forat, pe Pământ, până la adâncimi de câțiva kilometri, oamenii de știință au descoperit în crusta terestră mai multe microrganisme și speră să obțină un rezultat similar pe Marte.

Astfel, misiunea reprezintă cea mai bună ocazie pentru a putea răspunde la întrebarea: „Suntem singuri în Univers?”.

În cazul în care oamenii de știință vor descoperi urme de viață în crusta marțiană, acest lucru ar reprezenta o descoperire extrem de importantă pentru astrobiologie, declară șeful echipei de oameni de știință de la NASA. De asemenea, cele două vehicule marțiene vor încerca să determine clar dacă pe planeta Marte a existat într-adevăr, la un moment dat, apă.

„E simplu: unde e apă, e și viață”, a mai spus cercetătorul NASA.