Cazul lui Elena Udrea, aflată în detenție la Penitenciarul de Femei Târgșor, a stârnit controverse majore în rândul clasei politice și al opiniei publice. Deputați din Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și pentru petiții au tras un semnal de alarmă în urma unei serii de vizite în penitenciarele din România.
Situația fostului ministru este acum analizată într-un raport oficial, iar suspiciunile privind un posibil abuz sunt din ce în ce mai puternice.
Vizite în penitenciare: Elena Udrea, printre cazurile investigate
Între 24 martie și 4 aprilie 2025, o delegație parlamentară a efectuat inspecții în mai multe penitenciare din țară. Printre locațiile vizitate s-au aflat Rahova, Jilava, Mărgineni și Târgșorul Nou.
Aceste vizite au fost motivate de numărul crescut de petiții venite din partea deținuților și a rudelor acestora, majoritatea semnalând posibile abuzuri sau nereguli în aplicarea legii.
Din delegația parlamentară au făcut parte Simona Macovei, Daniel Cătălin Ciornei, Lucian Nicolae Andrușcă și Laura Gherasim, în calitate de președinte, alături de George Becali și Steliana Miron, din rândul personalului tehnic de specialitate.
Aceștia au vizitat penitenciarele Rahova și Jilava din Capitală, dar și unitățile de detenție de la Mărgineni și Târgșorul Nou, în județul Prahova, acolo unde este încarcerată și Elena Udrea.
Cazul Elenei Udrea a fost identificat ca unul reprezentativ pentru problemele structurale din sistemul penitenciar.
Raportul preliminar menționează „condiții precare” și „refuzuri nejustificate” la acordarea permisiilor, chiar și în cazuri care îndeplinesc toate cerințele legale.
„Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou: Condiții precare, igienă deficitară, lipsa accesului la consultații medicale, în special ginecologice. Personal tânăr, bine intenționat, dar insuficient.
A fost confirmat un refuz arbitrar al unei permisiuni de ieșire pentru o mamă care îndeplinea toate condițiile legale. Numărul extrem de scăzut de permisiuni acordate ridică semne de întrebare asupra aplicării unitare a legii.
Vom solicita Ministerului Justiției o analiză detaliată și modificări legislative, acolo unde reglementările administrative contravin Legii nr. 254/2013, privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal”, se arăta în raportul comisiei.
Drepturi încălcate? Fostul ministru reclamă lipsa permisiei
Elena Udrea, condamnată în dosarul Gala Bute la șase ani de închisoare, se plânge că nu a primit niciodată o zi de permisie.
Aflată în detenție din iunie 2022, aceasta susține că a îndeplinit toate criteriile prevăzute de lege pentru acordarea unei astfel de învoiri.
Mai mult, Udrea a semnalat că nici măcar în momente importante pentru copilul ei nu a fost lăsată să iasă temporar din penitenciar.
Refuzurile repetate au fost atacate și prin intermediul avocatului său, Veronel Rădulescu. Acesta a trimis mai multe petiții către comisia parlamentară, în care a susținut că deciziile luate de administrația penitenciarului sunt nejustificate și contrare legii.

„Da, știu despre ce este vorba. Nu sunt sigur dacă comisia a avut în vedere și o altă persoană (comunicatul emis de comisia parlamentară raportează un caz unic la Târgșor, n.r.), dar eu știu că eu am depus la Comisie o sesizare exact în acest sens.
Am cerut să fie respectată legea și în situația doamnei Udrea, care nu are niciun fel de comportament greșit în perioada de detenție. Întrunește toate condițiile prevăzută de lege. Plus, că are un copil destul de mic în întreține.
Pe de altă parte, a formulat numeroase cereri să i se acorde măcar o zi de permisie. Și nu i s-a acordat. Am sesizat, într-adevăr comisia de abuzuri, pentru că mi s-a părut că este un abuz făcut de conducerea penitenciarelor.
Nu și-au motivat decizia. Pur și simplu, au spus că nu s-a aprobat”, a declarat Veronel Rădulescu pentru Fanatik.
Raport oficial: „Refuz arbitrar” confirmat de comisie
Potrivit unui raport preliminar întocmit de Comisia pentru cercetarea abuzurilor, la Penitenciarul Târgșor a fost identificat un caz clar de refuz arbitrar al unei permisii de ieșire.
Deși numele persoanei nu a fost specificat în mod direct, contextul indică faptul că este vorba chiar despre Elena Udrea. Documentul vorbește despre „lipsa aplicării unitare a legii” și despre posibile încălcări ale Legii nr. 254/2013, care reglementează executarea pedepselor.
„Numărul extrem de scăzut de permisiuni acordate ridică semne de întrebare asupra aplicării unitare a legii”, se menționează în raport.
Deputata Laura Gherasim a declarat că situația Elenei Udrea este comparată cu alte cazuri în care au fost acordate permisiuni pentru fapte mult mai grave, precum omor calificat.
Deputata Gherasim: „Un ordin de ministru nu poate încălca legea”
Laura Gherasim, care conduce comisia parlamentară, a explicat că analiza a fost realizată prin raportare la alte cazuri de permisii, în diferite regimuri de detenție.
Ea susține că reglementările interne ale penitenciarelor nu pot fi folosite pentru a restricționa drepturile prevăzute de lege. A avertizat că un regulament administrativ nu poate avea prioritate în fața unui act normativ național.
„În situația de față, un lucru este cert, analiza a fost făcută comparativ cu alte permisii de ieșire din penitenciar în regim deschis, închis și semideschis, pentru acuze cum a fi omor calificat și pentru care s-au acordat. Deși, poate creditele care sunt date de către acele comisii nu erau îndeplinite. Aici avem o petentă care îndeplinește inclusiv regulamentul intern, care, de fapt, ar trebui să regleze lucrurile administrativ și nu să împiedice aplicarea legii.
Legea 254/2013, prevede foarte clar că este un drept, într-adevăr, limitat în penitenciar, permisiunea de ieșire, nu este o vocație în niciun caz. Dar în lumea reală, noi funcționăm după principii și acolo rămân același principii și aceleași drepturi.
Un ordin de ministru nu poate întări un regulament sau să întărească legea, încălcând-o” , spune Laura Gherasim
Aceasta a precizat că raportul va sta la baza unor propuneri legislative sau administrative care ar putea schimba modul în care se aplică permisiunile de ieșire din penitenciare.
Situație tensionată în sistemul penitenciar: „Au crescut amenințările”
Potrivit aceleiași surse, numărul petițiilor primite de Comisia pentru abuzuri din partea deținuților sau a apropiaților acestora a crescut semnificativ.
Unele dintre acestea includ și amenințări cu moartea, ceea ce a determinat autoritățile să trateze problema cu o mai mare seriozitate. Laura Gherasim a subliniat că este nevoie de o reacție instituțională rapidă, bazată pe fapte verificate, nu doar pe declarații.
„Este un raport real, în bază a unor fapte constatate, pentru că până la urmă ceea ce contează este ca la final, în bază a acestor rapoarte, să se facă un reglaj în societate. Ori până acum aceste rapoarte nu au fost făcute, comisia a fost una de redirecționare.
Ceea ce facem acum este să aducem politicul în lumea reală și să elevăm toate problemele. Încercăm să găsim soluții și să ajutăm constructiv autoritățile, nu doar vorbind și doar criticând un sistem. Sunt lucruri cu care nu suntem de acord, pentru că nu sunt legale.
A crescut foarte mulți numărul de petiții în zona penitenciarelor în ultima perioadă, față de statistica pe care noi o aveam. Au crescut amenințările cu moartea, amenințări care necesită tratarea acestor lucruri cu un anumit grad de severitate. Și atunci trebuia să facem un nou pas, să vedem într-adevăr dacă cei de pe care petenții le menționau în petiții pot fi confirmate și în ce măsura”, a mai spus Gherasim
Comisia cere explicații oficiale de la conducerea penitenciarelor
În prezent, comisia parlamentară a adresat întrebări scrise tuturor directorilor penitenciarelor vizitate, inclusiv Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Până la primirea unui răspuns oficial, deciziile vor fi suspendate. Gherasim a spus că orice acțiune viitoare va fi luată în funcție de claritatea și legalitatea explicațiilor primite.
„Am formulat întrebări către toți administratorii penitenciarelor, inclusiv a ANP-ului. Așteptăm răspunsurile. Explicațiile sunt verbale, însă nu putem funcționa așa. Lucrurile trebuie să urmeze niște pași procedurali. În funcție de răspunsurile pe care le primim, vom decide împreună cu ceilalți membri ai Comisiei care sunt pașii următori.
Ca și concluzie finală, aș spune doar așa, legea, dacă este bună, ea obligatoriu trebuie aplicată. Dacă nu este bună, trebuie schimbată, în niciun caz, reinterpretată de către regulamente din interiorul penitenciarelor. Sau lăsate la latitudinea discreționară a celor care administrează un penitenciar. Nu avem voie să creăm mecanisme de interpretare”, a spus Laura Gherasim
Situația rămâne în atenția opiniei publice și a parlamentarilor, iar evoluțiile sunt atent urmărite în contextul unui val mai amplu de plângeri din partea persoanelor private de libertate.
Despre cazul de la Târgșorul Nou și situația Elenei Udrea am scris și noi un articol, pe care îl puteți citi integral chiar aici!