Iar riscul este cel al unui conflict prelungit. Analiștii susțin că, dacă Ucraina nu poate împinge Rusia înapoi, putem asista la un conflict înghețat care poate dura un deceniu sau chiar mai mult.

„Sunt îngrijorat pentru asta”, a declarat William Alberque, director de strategie, tehnologie și control al armelor la Institutul Internațional de Studii Strategice. „Există riscuri uriașe ca Ucraina să continue să piardă, treptat, teren”, a afirmat el.

După ce inițial părea că vrea să atace Ucraina din sud, est și nord, Rusia a realizat în cele din urmă că s-a întins mai mult decât îi era plapuma, așa că a schimbat strategia, concentrându-se spre estul Ucrainei. Optimismul nu a durat mult, în condițiile în care Rusia face tot ce îi stă în putință pentru a pune mâna pe întreaga regiune Donbas, scrie CNBC.

Optimismul nu a durat mult

Renunțarea la cucrerirea Kievului și alte eșecuri strategice ale forțelor ruse în timpul fazei inițiale a conflictului au dat liderilor și luptătorilor ucraineni un impuls moral semnificativ. Printre aliații occidentali s-a consolidat ideea că Ucraina ar putea chiar să „câștige” acest război împotriva vecinului său mai puternic.

Optimismul nu a durat mult, în condițiile în care Rusia face tot ce îi stă în putință pentru a pune mâna pe întreaga regiune Donbas, încercând să creeze un coridor terestru din Rusia, prin Donbas, până la Marea Neagră, unde încearcă să preia controlul porturilor și comerțului Ucrainei.

De mai multe săptămâni, artileria rusă lovește orașe din estul Ucrainei, precum Lysychansk și Severodonetsk, ultimul oraș deținut de forțele ucrainene în provincia Lugansk.

Guvernatorul Lugansk a avertizat că Rusia controlează majoritatea orașului Severodonețk. Mai grav este că forțele ruse par să-și fi reluat atacurile și asupra Harkivului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, după o perioadă de răgaz. Pierderea orașului Severodonețk ar fi o lovitură grea pentru Ucraina, consideră analiștii.

Rusia face progrese și controlează orașul strategic Severodonețk

Situația pare să se fi schimbat acum în favoarea Rusiei, avertizează analiștii, iar capturarea Severodonețkului, care pare din ce în ce mai probabilă, ar putea marca un alt punct de cotitură pentru Ucraina și o altă pierdere majoră, precum cea a portului Mariupol la Marea Azov.

„Rusia face progrese semnificative și se pare că acum controlează cea mai mare parte a orașului strategic Severodonețk, deși luptele grele continuă în zonă”, a declarat Andrius Tursa, consilier pentru Europa Centrală și de Est la Teneo Intelligence.

”Dacă va avea succes, ofensiva rusă s-ar concentra probabil asupra regiunii Donețk, din care aproximativ jumătate a fost deja ocupată”, a spus el.

Acesta este un război de uzură

Există și posibilitatea ca linia rusă să se prăbușească la un moment dat și să fie nevoită scoată trupele de pe frontul de la Severodonețk și să le împingă în nord, spre Harkov sau Herson. „Aceasta este momentul unui război pentru care ne putem îngrijora, deoarece este un război de uzură.

Rusia foloseește luptătorii din Donețk și Luhansk drept carne de tun. Rușii se bazează doar pe resursele umane imense și există șansa ca Ucraina să piardă mai multe teritorii”, a adăugat el.

Kievul face liste cu armele de care are nevoie

Înainte de întâlnirea miniștrilor Apărării din NATO, Ucraina a întocmit o listă cu armele grele de care are nevoie. Consilierul președintelui ucrainean, Mikhailo Podoliak, a spus că, pentru a pune capăt războiului țara are nevoie de paritate cu armele grele.

Ucraina are nevoie de „1.000 de obuziere de calibru 155 mm; 300 de sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS) 500 de543 tancuri; 2.000 de vehicule blindate; 1.000 de drone”, a spus oficialul ucrainean.