Între timp, propunerea acestuia a fost supusă unei dezbateri realizată de cutre Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar în primăvara acestui an transferul urma să aibă loc.

Românii au posibilitatea să cotizeze la fondul privat de pensii e 11 ani. Așadar, o bună parte din contribuția salarială este direcționată către fondul pe care l-au ales oamenii pentru a le administra banii de pe urma cărora vor trăi la bătrânețe, iar o altă parte merge ma bugetul de stat.

Este vorba despre 3,5%, respectiv 7%, procente, ce sunt reținute din veniturile salariale ale fiecărei persoane. Așadar, pilonul II de pensii funcționează la fel ca un depozit bancar. Banii strânși au și dobândă, acel randament, care depășește pragul de 8% pe an în medie.

Așadar, românii care vor să renunțe la cotizarea către Pilonul II de pensii în favoarea Pilonului I, vor trebui să formulize o cerere care va fi depusă ulterior la administratorul de fond, dacă a cotizat cel puțin cinci ani.

Începând din luna respective, întreaga contribuție de pensie, 10,5%, va fi redirecționată către sistemul public de pensie. Este important de reținut faptul că până la data transferului nu vor ajunge la stat, ci vor rămâne în contul omului.