Consultările dintre reprezentanții guvernului și cei ai armatei, aflate deja în a cincea lună, analizează reforma pensiilor, pe fondul necesității unui spațiu fiscal mai extins, scrie presa de la Manila.

Reforma pensiilor, o prioritate a administrației Marcos

În ultima rundă de consultări, au avut loc discuții cu subofițeri ai Poliției Naționale din Filipine, ai Biroului pentru Protecția împotriva incendiilor, Biroului din Penitenciare, dar și cu cei din Garda de Coastă filipineză și Forțele armate din Filipine.

Ministrul adjunct al Finanțelor, Erwin Sta. Ana, a spus că reforma pensiilor, care este o prioritate a administrației Marcos, reprezintă, de fapt, o investiție în pace și securitate. În timpul consultării, au apărut discuții cu privire la capacitatea guvernului de a plăti pensiile.

Actualul sistem de pensii pentru personalul militar este necontributiv

Oficialul de la Finanțe a spus că este nevoie urgentă de a adopta un sistem de pensii îmbunătățit pentru a evita complicațiile viitoare.

„Nu există nicio criză fiscală acum, dar pe termen lung există date că guvernul nu va mai putea susține fondul de pensii”, a recunoscut acesta. Actualul sistem de pensii pentru personalul militar din Filipine este necontributiv și, prin urmare, pensiile și beneficiile de pensionare sunt finanțate integral de guvern prin credite anuale.

„Guvernul se va asigura că este pregătit să plătească pensiile militare. De aceea trebuie să reformăm sistemul chiar acum”, a spus el.

Alocare de 272,94 miliarde de lire sterline

Se estimează că reforma pensiei ar putea elibera peste 200 de miliarde de lei din creditele de anul viitor, care ar putea fi alocate pentru alte programe din sectorul social.

Anul acesta, Fondul de Pensii și Gratuite (PGF) a avut alocare de 272,94 miliarde de lire sterline, cu aproape 50 la sută mai mare decât nivelul din 2022, de 183,94 miliarde de lei. Având în vedere că reforma sistemului de pensii nu a devenit încă lege, aceasta rămâne parte a Programului Național de Cheltuieli pentru 2024, cu suma record de 5 768 trilioane de lei.

Cele mai bune țări în care să te pensionezi

Organizația Penfold a realizat anul trecut o analiză despre cele mai bune țări în care britanicii să se pensioneze, informează Euronews.com. Experții financiari au analizat principalele țări în care pensionarii iau în calcul să se mute și le-au comparat pe baza a 12 factori diferiți legați de stilul de viață, inclusiv ratele de schimb, costurile asistenței medicale și suma de bani necesară pentru a solicita o viză.

Potrivit analizei Penfold citată de Euronews, Irlanda a ieșit, în mod surprinzător, pe locul al treilea. Cu un sistem de sanitar de bună calitate, multe spații verzi și apropierea de Regatul Unit, statul irlandez pare a fi un mediu prielnic pentru pensionare. Irlanda este una dintre cele mai sigure țări în care pensionarii se pot stabili, având nevoie doar de 7.000 de lire sterline în contul bancar pentru a obține viza. Pe locul doi în clasament se află Spania, urmată de Croația.

Cele mai ieftine țări pentru pensionari

Când vine vorba despre costul vieții, prețurile din țări precum Filipine, Thailanda și Africa de Sud sunt cu aproape 50% mai mici decât în Marea Britanie. În schimb, în Europa, cele mai ieftine țări în care să trăiești la pensie sunt Franța, Italia și Cipru.