Întrebat dacă Parlamentul ar putea fi convocat în sesiune extraordinară pentru adoptarea noii forme a legii pensiilor speciale, Alfred Simonis a spus că încă nu s-a decis dacă acest lucru se va întâmpla în cele două săptămâni rămase din vacanța parlamentară. A asigurat însă că nu se va întâmpla săptămâna aceasta, când s-ar fi așteptat și și-ar fi dorit.

„Nu s-a decis dacă va avea sau nu va avea loc o sesiune extraordinară în aceste două săptămâni cât mai sunt din vacanța parlamentară. Ce s-a hotărât, în schimb, este că nu se va face nicio sesiune săptămâna aceasta, când ne-am fi așteptat și ne-am fi dorit să o facem”, a declarat acesta pentru B1 TV.

Legea trebuie să fie aprobată și de CCR și de Comisia Europeană

Președintele interimar al Camerei Deputaților a punctat, de asemenea, că înainte de a fi adoptată în Parlament, legea negociată cu Comisia Europeană trebuie pusă în acord cu decizia Curții Constituționale.

„Însă dacă dumneavoastră ați invocat mai devreme riscul de a pierde fonduri europene pe motiv că nu îndeplinim la timp jalonul, eu vă spun că cel mai mare risc este să îndeplinim jalonul greșit, or noi avem o formă a legii negociate cu Comisia Europeană în urmă cu o lună și jumătate, două luni, votată la finalul sesiunii parlamentare în Parlament, atacată la Curtea Constituțională de opoziție, declarată parțial neconstituțională de Curtea Constituțională, și trebuie pusă în acord această formă a legii cu decizia Curții Constituționale”, a explicat Alfred Simonis.

Legea pensiilor speciale trebuie adoptată într-o formă aprobată și de Comisia Europeană, a adăugat el.

„Bineînțeles că noi putem să convocăm Parlamentul de azi pe mâine, să votăm o formă a legii așa cum spune Curtea Constituțională și să o trimitem la promulgare, însă nu avem garanția că cei de la Comisia Europeană sunt de acord cu forma pe care noi o vom vota în Parlament”, a spus deputatul.

România riscă să piardă bani din PNRR

Alfred Simonis a mai precizat că legea nu este aprobată de ambele părți, vom pierde bani din PNRR.

„Prin urmare, decât să facem ceva rapid și să facem greșit, mai bine mai stăm o săptămână, întrebăm Comisia Europeană în urma deciziei Curții Constituționale care e forma pe care noi o găsim eficientă. Dacă e agreată și de cei de la Comisia Europeană, putem să o votăm într-o zi. Altfel, să o facem fără să ne consultăm cu Comisia, vom fi în situația în care vom trece de CCR, dar va pica la Comisia Europeană și nu luăm banii din PNRR, or ceea ce se întâmplă astăzi este exact eficientizarea acestui timp în a ne asigura că jalonul va fi îndeplinit corect astfel încât să luăm banii europeni”, a explicat acesta.