Desi piata chiriilor incepe sa fiarba de fiecare data cand se apropie inceperea anului universitar, parca in acest an lucrurile sunt mult mai dinamice decat de obicei. Daca vrei sa inchiriezi la un pret convenabil o garsoniera sau un apartament situat intr-o zona decenta trebuie sa te scoli dis-de-dimineata, sa-ti cumperi un ziar cu anunturi si se te pui pe cautat. Ofertele bune le numeri pe degete, iar regula de baza este primul venit, primul servit. Toata aceasta agitatie vine probabil si ca urmare a intentiilor BNR de a inaspri conditiile de acordare a creditelor pentru achizitionarea de locuinte, fapt ce va creste presiunea, si asa mare, asupra chiriilor. Majoritatea analistilor imobiliari estimeaza o crestere a tarifelor cu precadere din toamna, tocmai din aceasta cauza
Parvu C. tocmai a intrat la o facultate din Bucuresti. A venit in Capitala mai devreme pentru a-si cauta o garsoniera pe termen mai lung. A trebuit sa caute vreo doua saptamani pana sa gaseasca ceva care sa-i convina. “Ba preturile erau prea mari in raport cu ceea ce oferea proprietarul, ba locuinta pe care o doream fusese deja inchiriata. Oricum, tarifele mi se par destul de mari fata de calitatea garsonierelor pe care le-am vazut”, spune Parvu. Dupa ce a vizionat vreo 10-15 locuinte, a reusit in cele din urma sa gaseasca ceea ce isi dorea. Cu 120 de euro pe luna a inchiriat o garsoniera in zona Bulevardului Basarabia, pe un an de zile.
Cu aceeasi situatie se confrunta si aradeanul Ionel Pop. ,,De vreo doua saptamani incerc, din pacate fara nici un succes, sa inchiriez o garsoniera sau un apartament. Inca de la primele ore ale diminetii iau ziarul, dupa care sun la anunturile care mi se par potrivite pentru mine. Aproape de fiecare data insa primesc acelasi raspuns: ne pare rau, dar a fost inchiriat deja!”, spune Ionel Pop. El marturiseste faptul ca nu cauta ceva ieftin si extraordinar de bun, in sensul ca nu este peste masura de pretentios. “Sigur, nu vreau sa fie un apartament cu probleme, adica sa nu am apa calda sau alte probleme de acest gen”.
Studenti mai multi, chirii mai mari
De obicei, proprietarii din marile centre universitare profita de aceasta situatie si cer tarife destul de piperate. Cum cererea este in crestere in fiecare an, ca urmare a majorarii numarului de studenti, iar oferta ramane aceeasi, preturile au crescut de la an la an.
Spre exemplu, daca in anul universitar 1994-1995 numarul total al studentilor inscrisi la zi era de 222.330, in anul 1999-2000, numarul acestora ajunsese la 387.769, pentru ca in 2003-2004, sa fie inscrisi 482.869 de studenti. Iata asadar ca presiunea existenta pe piata chiriilor este justificata. Fondul locuintelor destinat inchirerii nu a crescut, in timp ce numarul celor care vor o locuinta este din ce in ce mai mare. Asta face ca tarifele sa fie dictate de proprietari, care profita de aceasta situatie.
Nivelul chiriei poate creste in raport cu dotarile de care dispune locuinta: centrala termica, bucatarie mobilata si utilata, televizor color, masina de spalat, geamuri termopan, usa metalica la intrare. Pentru un astfel de apartament situat intr-un cartier bun, proprietarul poate cere usor 250 de de euro, poate si mai mult. Avand in vedere, insa, ca studentii sunt principalii clienti pentru inchirierea de apartamente, veniturile limitate ale acestora ar putea face ca aceste majorari ale chiriilor sa devina, la un moment dat, insuportabile.
In acest moment, in cartierul bucurestean Drumul Taberei, pentru o garsoniera confort I mobilata si utilata se poate negocia pornind de la 170 de euro.
Continuare:
Chiriile mari vaneaza aspirantii la diplome universitare