După un 2012 caracterizat mai degrabă de calm, piaţa asigurărilor din România se pregăteşte pentru un an care ar putea fi cel mai agitat din scurta sa istorie postdecembristă.
Grupurile străine prezente în România lasă de înţeles că s-au cam săturat să investească fără rezultate şi îşi propun să facă profit în ţara noastră sau, în caz contrar, să o lase mai moale, iar câteva nume mari din lumea reasigurătorilor au anunţat deja că părăsesc România, speriate de ceea ce ar putea urma.
În tot acest timp, vânzările societăţilor de asigurare scad odată cu adâncirea problemelor financiare prin care trec românii, în timp ce daunele plătite cresc an de an. Tot în sus merg şi fraudele, dar şi sumele pe care asigurătorii sunt obligaţi să le plătească pentru vătămări corporale şi decese în urma unor accidente provocate de clienţi.
Anul 2013 nu va fi în niciun caz uşor pentru firmele de asigurare, mai ales că au fost deja anunţate unele măsuri de natură administrativă care, teoretic, ar trebui să avantajeze clientul, dar care vor afecta, în primul rând, societăţile de asigurare obişnuite să practice preţuri cu mult sub media pieţei. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a decis să impună societăţilor de asigurare să vândă poliţele RCA la un preţ care să permită obţinerea unui minim profit.
Cu alte cuvinte, în funcţie de daunele pe care le plătesc, de mărimea portofoliului de clienţi şi de costurile de emitere, fiecare companie în parte îşi va calcula un preţ de echilibru sub care nu va putea vinde RCA.
Cu cât daunalitatea este mai mare, cu atât şi preţul va fi mai mare. În aceste condiţii, diferenţele substanţiale care existau până acum între primele anuale practicate de un număr de trei-patru  societăţi recunoscute ca fiind foarte ieftine şi restul pieţei nu vor mai putea exista.
Cu alte cuvinte, singurul avantaj concurenţial al acelor societăţi (altfel cunoscute ca rău-platnice), adică preţul, dispare, fapt care le va pune în pericol chiar existenţa. Pe ansamblu, specialiştii se aşteaptă ca preţul RCA să crească cu circa 40%, lucru deloc anormal, având în vedcere că, în România, rata daunei este de 146%, ceea ce înseamnă, că, pe zona RCA, asigurătorii plătesc, în medie, cu 46% mai mult decât încasează din primele de asigurare.  
   
Gigantul care sperie piaţa

Nu în ultimul rând, un şoc puternic ar putea veni din zona Guvernului, care dă ca sigură înfiinţarea  din primăvară a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), megainstituţie care ar urma să includă piaţa  bursieră, cea a pensiilor private şi cea a asigurărilor.
Crearea acestui mamut ar conduce la desfiinţarea CSA şi, se tem asigurătorii, la sistarea reformelor începute în domeniu. Mai mult, cred unii specialişti, crearea ASF ar putea afecta în mod direct stabilitatea pieţei asigurărilor. Proiectul de lege care dă naştere noii structuri a fost deja lansat în dezbatere publică şi ar urma să ajungă în Parlament la sfârşitul lunii februarie.