Atât țițeiul, cât și aurul, au crescut înainte de a se prăbuși, în prima săptămână întreagă de tranzacționare pe bursele internaționale.

După ce a avut parte de o creștere rapidă în această ultimă săptămână, aproape atingând cotația de 1625$/uncie în trei zile, acum aurul ar putea petrece cea mai mare parte a primului trimestru consolidându-se.

Evenimente geo-politice favorabile pentru aur

Din perspectivă tehnică, preferabil peste 1510$/uncie și nu mai jos de 1450$/uncie, înainte de a crește, în cele din urmă, pe parcursul anului. Riscurile de consolidare pe termen scurt iau în considerare și nivelul aproape record al pozițiilor long ale fondurilor de acoperire, care, pe termen scurt, ar putea acționa ca o trenare a prețului printr-o lichidare lungă, apreciază o analiză a Saxo Bank.

Evenimentele geopolitice precum conflictul SUA-Iran de la începutul lunii ianuarie au susținut aurul, dar doar pentru o perioadă relativ scurtă.

În afara susținerii implicite din partea managerilor financiari ce folosesc aurul ca o asigurare a portofoliului, metalul galben are nevoie, pentru a urca mai mult, de susținere de la unele din conjuncturile speciale anticipate pentru 2020.

Petrolul în scădere

Acestea sunt: Rezerva Federală reduce dobânzile cu mai mult decât se preconizase, temeri legate de inflația în creștere prin costuri de producție mai mari în sectorul energetic și în cel alimentar, cumpărarea continuă de către băncile centrale (de-dolarizare), un dolar mai slab și mai ales riscurile continue ale evenimentelor ce vor culmina cu alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie.

Țițeiul este în prezent ținut în scădere de producția non-OPEC în creștere, în frunte cu SUA, iar o posibilă întrerupere a aprovizionării ar putea fi atenuată prin punerea la dispoziție a rezervelor strategice deținute de SUA, China, Arabia Saudită și țările membre AIE.

Lipsă  de certitudini

După cum indică primele două săptămâni, mărfurile globale s-ar putea confrunta cu un posibil 2020 volatil, dată fiind combinația de tensiuni geopolitice în desfășurare, schimbări climatice și presiuni inflaționiste, arată sursa citată.

Deși creșterea globală și cererea rezultată pentru mărfuri ciclice cheie rămâne stabilă, Saxo Bank apreciază că partea de aprovizionare se va confrunta cu câteva dificultăți din cauza tulburărilor sociale și schimbărilor climatice.

Schimbările climatice

Schimbările climatice vor reprezenta punctul central în primul trimestru. Pentru mărfuri, aceste dificultăți se vor manifesta printr-o volatilitate crescută a condițiilor meteo, ceea ce va duce la secetă, inundații, valuri de căldură și incendii intense, ceea ce va duce la o creștere a ratei de pierdere a solului și la degradarea terenului.

În frunte cu prețurile pentru uleiurile vegetale, prețurile alimentare globale pentru carne și produse lactate au dovedit o creștere constantă pe parcursul anului trecut. Indicele World Food Price al ONU FAO, care monitorizează 73 de mărfuri alimentare din cinci grupuri principale, a crescut cu 12,5% în ultimul an și a atins un maxim pe cinci ani.

Gazele naturale pot crește

Gazele naturale americane al căror preț este stabilit s-au redresat după ce au atins 2,08$/unitate termică, un minim record pentru această perioadă a anului din cauza condițiilor meteo neobișnuit de blânde ce afectează cererea într-un moment în care producția e ridicată.

Cu toate acestea, au reușit să-și mențină suportul în ciuda celei mai mici cantități săptămânale retrase din depozit din ultimii 11 ani. Nu este prea târziu pentru o panică de final de iarnă care să susțină prețul, mai ales având în vedere combinația dintre nivelul scăzut al prețului menționat anterior și speculatorii ce dețin o poziție short record.

Deficit global în 2020

Și cafeaua Arabica a dat semne că ar găsi susținere după ce a retrasat jumătate din redresarea sa dramatică de 55% din octombrie și decembrie anul trecut. Atunci, redresarea a dus la o creștere bruscă surprinzătoare a rezervelor certificate la bursă, astfel anulând susținerea, ceea ce a dus la o redresare puternică.

Perspectiva pentru 2020 rămâne favorabilă cu un deficit global care se presupune că va susține prețul. Dar deocamdată piața este din nou sub presiune din partea vânzătorilor de poziții short care, datorită structurii curbei prețului forward, pot alege un pachet pe un an ce conține poziții short pentru contracte futures de peste 10%.