Neîncrederea care domină mediul de afaceri din Europa este prezentă și la noi. Posibilitatea reintrării zonei euro în recesiune ne-ar afecta puternic și ar da peste cap majoritatea estimărilor pozitive de anul viitor.
Drept pentru care oamenii de afaceri preferă să rămână realiști și să ia în calcul și doza de risc la care este expusă economia românească în 2012, iar estimările de creștere sunt apropiate de nivelul minim. Evident, cu excepțiile de rigoare, cum ar fi agricultura, unde seceta lovește deja în recoltele de anul viitor sau în industria textilă și de confecții, unde companiile luptă să supraviețuiască după trei ani consecutivi de pierdere.
„Este greu să fii optimist când te afli în largul mării fără colac de salvare“, spune Maria Grapini, președintele FEPAIUS. Dar chiar și în industria textilă există speranțe, pe fondul creșterii prețurilor de manufacturare din China și al situației din nordul Africii.
Economia României este încă în ceață

Europa, alături de majoritatea economiilor dezvoltate, este străbătută de un val de pesimism în ceea ce privește evoluția de anul viitor. Problemele create de datoriile publice obligă statele la adoptarea unor măsuri importante de austeritate fiscală, ceea ce se răsfrânge automat asupra creșterii economice de anul viitor.
Teoretic, România se află într-o situație ceva mai bună. Pornind de la faptul că cele mai importante măsuri de austeritate bugetară au fost luate anul trecut, iar tendința de echilibrare a bugetului de stat continuă, România ar putea evita o nouă recesiune. Din păcate, însă, depindem foarte mult de evoluția piețelor externe și, mai ales, de sentimentul investitorilor vizavi de situația economică. Chiar dacă oficialii, inclusiv cei de la Fondul Monetar Internațional, sunt de acord că România este mult mai bine pregătită pentru o nouă criză decât era în 2008, pericolele nu au dispărut.
„În Europa, creșterea economică s-a oprit și există riscul unei noi recesiuni“, a declarat Olli Rehn, vicepreședintele Comisiei Europene, care a explicat fenomenul prin înrăutățirea condițiilor economice mondiale și scăderea comerțului internațional. Elemente care ne afectează și pe noi, în condițiile globalizării economice prin care trecem. Influență vizibilă și în prognozele pentru anul viitor, estimările fiind diminuate semnificativ în proiectul de buget al Guvernului față de proiecția multianuală anterioară.
„Scenariul de prognoză“ cu care lucrează Guvernul pentru anul viitor prevede o creștere economică între 1,8% și 2,3%. Practic, a fost emisă o variantă pesimistă și una optimistă, iar în funcție de evoluția de până la jumătatea lui 2012 se va stabili și dacă vor fi majorate pensiile și salariile. Unul dintre motoarele pe care este fundamentată această creștere este cererea internă (cu creștere între 2% și 2,6%), formarea brută de capital fix fiind văzută mai mare cu 4,5% decât anul acesta. „Pilonul“ al doilea al creșterii ar trebui să fie comerțul exterior, însă cu o intensitate mai redusă decât în 2011.
Cheltuielile rezultate din consumul privat ar trebui să se majoreze anul viitor cu 1,6-2,1%, iar consumul guvernamental, cu 2,9-4,1%. De asemenea, exportul de bunuri și servicii are o estimare pozitivă de 7,8%, iar importul, de 7,7%. Deficitul de cont curent ar trebui să se situeze la 4,7%, adică 7,6 miliarde de euro, iar deficitul bugetar are o plajă de 1,8% – 2,3%.
Sistemul bancar şi finanţarea
Revista Capital a contactat oameni de afaceri din sectoarele economice importante pentru a afla și opinia acestora față de previziunile Guvernului. Afaceriștii se feresc să dea prognoze exacte, așa cum evită și să anunțe cifre negative pentru companiile pe care le conduc. Spre exemplu, în sistemul bancar ne aflăm chiar în perioada în care se concep bugetele pentru anul viitor și se stabilesc strategiile de dezvoltare. Cu toate acestea, niciun bancher nu vrea să discute despre aceste aspecte, una dintre cauze fiind condițiile de nesiguranță de pe plan internațional, în special cele din zona euro. Situația sistemului bancare din 2012 este chiar mai complicată, lupta dintre bănci fiind acutizată de lipsa de încredere generală, de absența investițiilor și de cvasidispariția liniilor externe de finanțare.
Surse din sistem, care au preferat să rămână anonime, spun că „băncile trebuie să se reinventeze acum, să caute alte metode de a face profit decât tot ceea ce știau până acum. Poate o întoarcere la activitatea tradițională, de economisire/creditare, dar regândită pe alte baze. Efectul noului regulament și al deciziilor pe care le vor lua băncile în 2012 va fi vizibil abia după un an și jumătate, când și Prima Casă 4 va fi epuizat“. Situația este generată de lipsa cererii sustenabile din partea clienților, dar și de condițiile aspre de creditare.
„Pe gheață subțire, cred că așa poate fi descrisă cel mai bine perspectiva sistemului bancar pentru 2012“, spune Lucian Cojocaru, vicepreședinte al Volks­bank România.
„Deocamdată, nu se conturează premise care să sugereze o evoluție spectaculoasă în sens negativ, dar nici motive de optimism. Creditarea va continua să meargă destul de greu, iar creditele neperformante vor continua să evolueze în aceeași linie ca și până acum“, adaugă acesta.