Pe Bursa de Valori București, Antibiotice Iași (simbol bursier ATB), principalul producător de medicamente generice din România, a dezvăluit miercuri că a obținut o finanțare de 4,08 milioane de lei de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Scopul finanțării este construirea unei centrale fotovoltaice de 2,5 MW.

Acest sprijin financiar face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Restul sumei de până la 13,8 milioane de lei, care reprezintă costul estimat al proiectului, va fi acoperit din fondurile proprii ale companiei.

În cadrul proiectului, vor fi instalate în total 4.680 de panouri fotovoltaice, care vor ocupa o suprafață de aproximativ 31.428 de metri pătrați în incinta companiei. Se preconizează că această instalație va genera 26,4% din energia electrică necesară companiei.

„Investiţia în capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile reprezintă o componentă de sustenabilitate a Planului de Afaceri <The Future Together 2020-2030>, prin care acţionarii Antibiotice au stabilit pentru următorii ani obiective îndrăzneţe de creştere a cifrei de afaceri şi a cotei de piaţă, generatoare de profit în creştere pentru acţionari, de taxe şi impozite pentru bugetul de stat şi care de asemenea vor menţine 1.300 de locuri de muncă în industria românească”, notează compania în raportul de la bursă.

Producătorul de medicamente semnase un acord de consultanță cu BEI

Anterior, compania farmaceutică cu sediul în Iași a încheiat un acord de consultanță cu Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru a explora diverse oportunități de extindere atât pe plan intern, cât și internațional, inclusiv pentru a-și extinde portofoliul de produse.

Concomitent, Antibiotice a dezvăluit luna trecută că a obținut aprobarea Guvernului României pentru finanțarea proiectului intitulat „Capacități de producție, ambalare și depozitare a produselor sterile, soluții și topice”, în valoare de 85 milioane de lei. Valoarea totală a proiectului este de 200,1 milioane de lei, restul fondurilor fiind asigurate din rezervele proprii ale companiei.

Antibiotice Iași vrea să atragă 100 de produse în anii următori

În anticiparea anului 2030, Antibiotice Iași și-a stabilit obiective ambițioase, printre care se numără achiziționarea a 100 de produse noi prin acorduri de licență și cercetare internă. De asemenea, intenționează să își extindă capacitatea de producție pentru a cuprinde între 75% și 80% din piața lor țintă, să investească în tehnologii durabile și să optimizeze procesele de producție.

Viziunea strategică presupune o creștere treptată a cifrei de afaceri, preconizată să crească de 2,5 ori până în 2030. Obiectivul principal este de a spori rentabilitatea afacerii de la 10 milioane euro la 60 milioane euro.

Compania are o capitalizare de 409,5 milioane de lei

Antibiotice Iași, cu o capitalizare bursieră de 409,5 milioane de lei, are un acționariat majoritar de 53% deținut de Ministerul Sănătății, în timp ce SIF Oltenia controlează 27% din capitalul social al companiei. De la începutul anului, acțiunile ATB au cunoscut o creștere de 7,8%, tranzacțiile fiind de 13 milioane de lei, conform datelor de la Bursa de Valori București (BVB).

Potrivit raportului financiar trimestrial, compania a realizat vânzări de 178 milioane de lei în primul trimestru din 2023, reflectând o creștere de aproximativ 40%. În plus, Antibiotice a înregistrat un profit net de 22 milioane de lei, de aproape trei ori mai mare decât în perioada similară din 2022.