Bursa de Valori București (BVB) a împlinit 140 de ani

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) traversează o perioadă prolifică, iar dezvoltarea pieţei de capital este esenţială pentru susţinerea mediului de afaceri din România, a declarat, joi, Nicolae Ciucă, în cadrul evenimentului în care au fost sărbătoriți 140 de ani de la înființarea Bursei de Valori București (BVB). Mesajul său a fost citat de către Ciprian Cătălin Hojda, consilier de stat.

Potrivit spuselor sale, creşterea numărului de investitori pe Bursă, care au ajuns la 128.000, mai mult decât dublu comparativ cu 2019, şi cele peste 1,1 milioane de tranzacţii făcute recent pe piaţa principală doar pe acţiuni confirmă încrederea pe care a câştigat-o Bursa de Valori București (BVB).

„Anul acesta, de 1 Decembrie, a fost dublă aniversare; 104 ani de la Marea Unire de la 1918 şi 140 de ani de la înfiinţarea Bursei de Efecte, Acţiuni şi Schimb în Bucureşti. A fost un act de pionierat şi curaj realizat la acea vreme la iniţiativa Camerei de Comerţ. De-a lungul istoriei sale, Bursa de Valori Bucureşti a fost influenţată de toate evenimentele sociale şi politice importante. Închisă în timpul Răscoalei de la 1907, în timpul Războiului din Balcani, în timpul Primului Război Mondial, Bursa de Valori a traversat apoi o perioadă de 7 ani de creşteri importante. Au urmat alţi șapte ani de scăderi extrem de puternice cauzate de criza economică.

Din 11 iunie 1948 a fost închisă vreme de aproape 50 ani, cu un anunţ sec pus pe uşa sediului din strada Doamnei: închis pentru inventar. Din păcate, perioada de inventar la Bursă şi de stagnare pentru România a fost mult prea lungă. Astăzi, din fericire, Bursa de Valori Bucureşti traversează o perioadă prolifică şi vă felicit pentru rezultatele obţinute pentru că dezvoltarea pieţei de capital este esenţială pentru susţinerea mediului de afaceri din România”, a spus Nicolae Ciucă.

Listările anunţate ale Hidroelectrica şi Salrom pot accelera ritmul listărilor la BVB

Premierul României a precizat, totodată, că oficialii români sunt convinşi că listările anunţate ale Hidroelectrica şi Salrom, aprobate de statul român, „pot fi un veritabil catalizator pentru accelerarea ritmului listărilor la Bursa de Valori Bucureşti şi pentru atragerea atenţiei investitorilor asupra pieţei noastre de capital.”

„De asemenea, finalizarea cu succes a acestor listări la Bursa de Valori Bucureşti va permite României să îndeplinească la termen obiectivul stabilit în cadrul PNRR la sfârşitul primului semestru al anului viitor. Este esenţial pentru economia românescă să reuşim să atragem toate fondurile europene şi să investim fiecare euro din cele 90 de miliarde de euro pe care le avem la dispoziţie pentru dezvoltarea şi modernizarea României”, a adăugat Nicolae Ciucă.