Ştiaţi că Antalya atrage, într-un sezon, mai mulţi turişti români veritabili decât reuşeşte Mamaia? Ştiaţi că aceştia lasă în staţiunea turcă aproape 140 de milioane de euro?

Eternul raport calitate-preţ dezamăgitor al serviciilor, dar şi situaţia plajelor (România are o singură plajă acreditată Blue Flag – n.red) continuă să-i facă pe mulţi turişti să meargă la mare doar în weekend, în timp ce pentru sejururi preferă litoralul turcesc, unde pot beneficia de servicii all inclusive (în România doar trei hoteluri oferă astfel de servicii, niciunul clasificat la cinci stele), pe lângă alte avantaje de care n-au parte la Marea Neagră. Iar acest lucru este evidenţiat de statistici.

216-53271-31_mamaia_24.jpgWeekendul trecut, ultimul din extra-sezonul 2010, a atras pe litoralul românesc peste 75.000 de turişti, din care mai mult de 4.000 au fost străini. În timpul săptămânii, numărul turiştilor a fost, în cel mai fericit caz, la jumătate. Nici pentru următoarele săptămâni nu se întrevede o îmbunătăţire. Abia din iulie, spun specialiştii din industria ospitalităţii, se vor mai îndrepta lucrurile. „În prezent, avem un blocaj la rezervări din cauza reducerii pensiilor şi a salariilor. Se vinde prea puţin faţă de cum ar fi trebuit pentru această perioadă“, declară, pentru Capital, Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). „Deşi sunt mulţi care au planificate vacanţe la turci, de exemplu, s-ar putea să se gândească să rămână în ţară şi să vină la mare în România, nu pentru că ar fi vreo ofertă mai avantajoasă, ci mai degrabă ca o decizie psihologică, de a fi aproape de casă“, adaugă aceasta. Ce-i drept, avantajele nu sunt multe: un sejur all inclusive în Turcia garantează cheltuieli minime pe durata vacanţei, în timp ce pe litoralul românesc, în lipsa serviciilor superioare, la care se adaugă preţurile mari, turistul mai scoate din buzunar jumătate din suma plătită pentru sejur.

All inclusive românesc la 321 de euro

216-53269-31_turcia_shutterstock_24.jpgCei care nu au apucat, până pe 15 iunie, să ajungă nici la turci, nici la Mamaia vor plăti cu până la 20% mai mult faţă de un concediu în luna mai sau în prima jumătate a lunii iunie. Începând cu această săptămână, când debutează şi sezonul estival, tarifele la cazare cresc cu 10%, până pe 15 iulie, apoi cu alte 15%-20% până la 15 august, când se încheie sezonul. În următoarea perioadă, un pachet cu cinci nopţi cazare, all inclusive, la un hotel de patru stele din Mamaia costă 1.207 lei (aproximativ 287 de euro). În iulie, suma plătită creşte la 1.350 de lei (321 de euro). Dacă turiştii nu vor apela la un turoperator, vor fi nevoiţi să plătească tariful de recepţie, care în această perioadă este şi cu 30% mai ridicat decât cel practicat de agenţia de turism.

Majorarea tarifului va fi prezentă şi pe litoralul turcesc unde au plecat deja, potrivit agenţiilor de turism, circa 5.000 de români. „În medie, tarifele sunt, în iunie-iulie, cu 10-15% mai mari faţă de luna mai, astfel că preţul mediu pentru un sejur all inclusive la cinci stele în Antalya ajunge, în iulie, la 650 euro“, declară Ciprian Enea, consultant besttourism.ro. În perioada mai-iunie, tariful mediu al sejurului a fost de 550 euro, dar a putut fi şi de 420 de euro dacă s-a apelat la early booking (programul de reduceri timpurii – n.red). Pentru această vară, pe riviera turcească sunt aşteptaţi aproximativ 250.000 de turişti din România, ceea ce înseamnă încasări de peste 137 milioane de euro doar din cazare (sumă calculată la un preţ mediu de 550 euro/sejur cumpărat prin agenţie).

5.000 de turişti români au petrecut deja sejururi în Antalya. Potrivit statisticilor, în primele patru luni din 2010 circa 20.000 de români au călătorit în Turcia

Adrenalină în Turcia

216-53270-31_antalia_24.jpgRAFTING pe un traseu de 12 km, cu grad mediu de dificultate. Preţ: 20 de euro, având inclus un picnic.
RALIU pe circuitul de la Antalya-Alanya. Preţ: 30 de euro, fiind inclusă şi o masă la o pescărie în vârful muntelui.
ZBOR CU MICROLIGHT deasupra regiunii Antalya. Două ore de zbor costă 50 de euro.
SCUBA DIVING în Mediterana. Tariful este 30 de euro şi include două scufundări şi prânzul.