Comitetul de reglementare al Autorităţii  Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei  – ANRE a aprobat, azi, reducerea tarifelor de distribuţie a energiei electrice şi a preţului pentru energia electrică reactivă la distribuitori pentru anul 2017. Tarifele calculate pentru anul 2017 înregistrează, faţă de anul 2016, scăderi cuprinse între 3,80% şi 9,4 %.

Nivelul de reducere a tarifelor de distribuţie pentru consumatorii casnici este prezentat în tabelul de mai jos:

“Apreciem că scăderea tarifelor specifice de distribuţie va avea un impact favorabil pentru utilizatorii serviciului de distributie, deopotrivă casnici şi noncasnici, de pe teritoriul întregii ţări şi că va avea un efect antiinflaţionist”, spun reprezentanţii ANRE.

Pe medie, reducerea de tarife este de 6,47 % faţă de cele aplicate în anul 2016, reducere datorată, în principal, scăderii tarifelor specifice de distribuţie a energiei electrice aprobate în şedinţa de astăzi, precum si reducerii preţului de achiziţie a energiei electrice din contractele reglementate.

Influenţa distribuţiei în preţul final la consumatorul casnic este de circa 30%. Astfel, doar din scăderea tarifelor de distribuţie, este de aştepta, ca, în medie, factura românilor la curent  să fie mai mică cu 2%. ANRE mai trebuie să aprobe însă şi preţul reglementat al energiei, cantităţile şi furnizorii care vor introduce energie în coşul casnicilor. Şi aici, se aşteaptă reduceri modeste de preţ. În plus, preţul energiei, s-ar mai putea ajusta cu scăderea TVA la 19% şi cu eliminarea taxei pe stâlp, potrivit prevederilor Codului Fiscal în vigoare.