În perioada 15 – 19 septembrie ac., inspectorii ANPC au constatat că din cele 498 grădiniţe cu program prelungit controlate, 281 nu respectau în totalitate prevederile actelor normative privind modul de asigurare a calităţii serviciilor prestate în spaţiile în care se desfăşoară activitatea de educare, instruire şi joacă, precum şi a calităţii hranei asigurate copiilor.

 

Pentru abaterile constatate au fost oprite definitiv de la utilizare 157 kg de produse şi preparate alimentare, alte 105 kg, care aveau abateri de informare-etichetare, au fost oprite temporar de la utilizare, iar pentru 28  operatori economici s-a dispus măsura opririi temporare a prestării serviciilor. Totodată, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor, au fost aplicate 78 amenzi contravenţionale, în valoare de 282.000 lei şi 203 avertismente.

 

Controlul a depistat unităţi de învăţământ care funcţionau fără autorizaţii sanitare sau a căror autorizaţie nu era vizată pe anul în curs şi unităţi care nu aveau regulament de ordine interioară sau care nu îl respectau.

 

Inspectorii au cerut, de asemenea, contractele de prestări servicii de învăţământ preşcolar încheiate între conducerea grădiniţelor şi părinţi, descoperind faptul că unele grădiniţe nu funcţionau în baza unui astfel de contract, iar altele nu îl respectau. Aceeaşi situaţie s-a constatat şi în ceea ce priveşte contractele de prestări servicii pentru disciplinele opţionale, pentru care părinţii plătesc separat.

 

S-au mai descoperit abateri şi în cazul respectării planurilor de învăţământ, care trebuie să fie avizate de Comisia Naţională de Specialitate şi aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Una dintre încălcările frecvente ale legislaţiei o reprezintă nerespectarea prevederilor privind numărul maxim de copii admişi la o grupă.

 

Aspectul spaţiilor destinate copiilor a fost un alt punct important în raportul inspectorilor ANPC, aceştia constatând că unele grupuri sanitare erau necorespunzătoare (chiuvete cu baterii defecte, pereţi şi tavane cu porţiuni pătate ca urmare a infiltraţiilor de apă) sau că paturile nu avea huse de protecţie pentru saltelele destinate  odihnei de prânz a copiilor.

 

Inspectorii ANPC au mai avut în vedere calitatea serviciilor prestate pentru asigurarea hranei copiilor, descoperind alimente cu data durabilităţii minimale depăşită (neîncadrarea în data durabilităţii minimale/data limită de consum), lipsa documentelor de provenienţă a alimentelor, ca şi nerespectarea condiţiilor de depozitare.

 

Sursa: ANPC