Angela Merkel nu este de acord cu intervenţia judecătorilor atunci când vine vorba despre divergenţele dintre statele membre UE. Totul ar trebui rezolvat prin discuţii, nu în tribunale, afirmă cancelarul german.

Discuţii şi o încercare de compromis, nu un nou dosar la Curtea Europeană de Justiţie

Angela Merkel, comentând subiectul disputei dintre UE şi Polonia cu privire la statul de drept, a declarat, vineri, că Uniunea Europeană ar trebui să-şi rezolve divergenţele mai degrabă prin discuţii între parteneri, decât prin decizii judecătoreşti, transmite agenţia Reuters.

“Noi toţi suntem state membre ale Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că avem datoria să încercăm întotdeauna să găsim un compromis, fără a renunţa la principiile noastre, desigur.

Cred că este timpul să discutăm mai în profunzime cu guvernul polonez asupra modului în care să depăşim problemele. (…) Desigur, este corect ca din când în când cazurile să fie rezolvate de Curtea Europeană de Justiţie”, a declarat Angela Merkel, aflată la Bruxelles.

Noul Guvern de la Berlin va fi unul proeuropean: Va ştii ce vrea Europa să spună pentru pace şi libertate

Cancelarul german, care urmează să cedeze fotoliul său după formarea unei noi coaliţii în Germania, în urma alegerilor din luna septembrie, a mai precizat că numărul dosarelor care se află în prezent în faţa Curţii Europene de Justiţie o îngrijorează.

Angela Merkel a vorbit şi despre viitorul Guvern ce va prelua puterea în Germania. Acesta va fi, în mod sigur, unul “proeuropean”, ceea ce va reprezenta un “mesaj important” pentru alte ţări membre ale Uniunii Europene, notează şi agenţia AFP.

Viitorul Guvern de la Berlin “ştie ce vrea Europa să spună pentru pace şi libertate”, a asigurat Angela Merkel, după anunţul privind ajungerea la un acord preliminar între social-democraţi (SPD), Verzi şi Liber-Democraţi (FDP) asupra viitoarei coaliţii guvernamentale germane. În tot acest timp, Uniunea se confruntă cu puternice tensiuni, în special cu privire la respectarea statului de drept de către Polonia şi Ungaria.