Cancelarul Germania a spus într-o declarație comună cu ministrul de externe german Heiko Maas că vinovații pentru starea de sănătate a opozantului rus, Aleksei Navalnîi, trebuie pedepsiți.

Medicii din Berlin au spus că datele clinice indică faptul că politicianul rus de opoziţie Aleksei Navalnîi prezintă ”urme de otrăvire” şi că acesta a fost otrăvit înainte de a se urca în avion, săptămâna trecută, citează agerpres.ro.

”Echipa de medici a examinat pacientul în detaliu după sosirea sa. Constatările clinice indică otrăvirea cu o substanţă din grupa de substanţe active numite inhibitori de colinesterază”, a explicat într-un comunicat instituţia medicală unde este tratat Navalnîi.

Opozantul rus este supus la teste de diagnostic extinse

Liderul opozanților politicii din Rusia, Aleksei Navalnîi, a ajuns sâmbătă la un spital din Germania. Inițial, medicii ruși nu doreau să-l lase pe acesta să fie transportat în altă țară deoarece starea de sănătate a acestuia nu-i permitea.

Aflat la spitalul Charité din Berlin, opozantul politicii din Moscova a fost supus la teste de diagnostic extinse.

„După ce vor finaliza examinările şi după ce se vor consulta cu familia, medicii vor face comentarii cu privire la boală şi următorii paşi de tratament. Examinările medicale vor lua ceva timp”, a anunţat spitalul din Berlin, citat de agerpres.ro.

Guvernul federal german „speră că tratamentele de la spitalul Charité vor duce la ameliorarea condiţiei sale de sănătate şi vor permite recuperarea totală” a lui Aleksei Navalnîi, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului federal german.

Ce s-a întâmplat, de fapt

Purtătorul de cuvânt al lui Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al Rusiei, a anunțat că acesta ar fi fost otrăvit în timpul unui zbor. Aceasta a mai notat pe pagina sa de Twitter că există suspiciunea ca acesta să fi fost otrăvit cu ceva ce i s-ar fi pus în ceai.

În timpul zborului, Navalnîi a acuzat stări de rău iar avionul a fost nevoit să aterizeze de urgență în orașul Tomsk din Rusia. Sursele spun că singurul lucru pe care l-a ingerat este o ceașcă de ceai pe aeroportul din Tomsk. Potrivit Interfax, proprietarii cafenelei spun că verifică acum camerele de supraveghere pentru a încerca să afle ce s-a întâmplat.

Echipajul companiei aeriene S7, cu al cărei avion a călătorit liderul opoziţiei ruse, a spus că Navalnîi a început să se simtă rău la foarte scurt timp după ce aparatul a decolat şi căpitanul a fost cel care a decis să efectueze o aterizare de urgenţă pe aeroportul cel mai apropiat. Navalnîi nu a băut şi nu a mâncat nimic la bordul avionului, potrivit unui comunicat al companiei, citat de EFE.