Ambasadorul României la Berlin a explicat că cei care nu respectă regulile riscă amenzi de până la 25.000 de euro. Potrivit celor spuse de Emil Hurezeanu, călătorii trebuie să declare la sosirea în Germania dacă vin din zonele care se află pe listă. Este necesară și efectuarea unui test, conform celor spuse de acesta la Digi 24.

Zonele care se află pe listă

Zonele din România considerate riscante de către Germania sunt: Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, București, Buzău, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Ialomița, Timiș, Vaslui și Vrancea.

Deoarece Bucureștiul a fost plasat pe lista zonelor de risc, vizita ministrului german al muncii în România s-a amânat. Vizita respectivă includea și o întrevedere cu premierul Ludovic Orban, în timpul căreia trebuiau discutate condițiile de muncă pentru muncitorii români în Germania.

Ministrul german al muncii trebuia să ajungă miercuri seara la București, răspunzând vizitei pe care a făcut-o în luna mai Violeta Alexandru în Germania. Acesta a telefonat și și-a cerut scuze, adăugând că va veni în următoarele două săptămâni.

Ce vor face cei care ajung în Germania din aceste zone

Emil Hurezeanu a explicat că cei care ajung în Germania cu avionul din zonele de risc, vor fi obligați  să spună de unde vin când ajung la destinație. De asemenea, vor face și testul pentru coronavirus. Trebuie menționat că testul este gratuit.

De asemenea, cei care vin din România pe cale terestră trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere. În decurs de 72 de ore de la intrarea pe teritoriul Germaniei vor fi obligați să facă și testul de coronavirus. Cei care mint că nu vin din zone de risc riscă amenzi de până la 25.000 de euro.

Informare oficială MAE

Ministerul Afacerilor Externe a făcut precizări de presă privind extinderea listei „zonelor de risc” stabilită de autorităţile germane în contextul pandemiei de COVID-19.

„În continuarea precizărilor din data de 8 august 2020, privind modificarea condiţiilor de intrare pe teritoriul Republicii Federale Germania în contextul pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul serii de 12 august a.c., autorităţile Republicii Federale Germania au actualizat lista „zonelor de risc” din România stabilită în contextul pandemiei de COVID-19.

Ca urmare a acestei actualizări, municipiul Bucureşti, alături de alte 10 judeţe din România, respectiv Bacău, Brăila, Braşov, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea au fost adăugate pe lista zonelor de risc. Această măsură a intrat în vigoare de la data publicării deciziei, respectiv din 12 august 2020.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că şapte judeţe (Argeş, Bihor, Buzău, Neamţ, Ialomiţa, Mehedinţi şi Timiş) sunt deja declarate zone de risc din 7 august 2020. Astfel, în total, la acest moment, 17 judeţe alături de municipiul Bucureşti se află pe lista zonelor de risc.

Conform informaţiilor comunicate public de autorităţile germane, toate persoanele, indiferent de cetăţenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din zonele de risc trebuie să prezinte un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii (tradus în germană sau engleză) sau, alternativ, să se supună testării, în mod gratuit, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul german.

Testarea se poate efectua direct pe aeroport sau, în cel mult 72 de ore de la intrarea în Germania, la medicul de familie ori la autorităţile locale de sănătate. În acest sens, călătorii trebuie să contacteze telefonul de urgenţă medical 116 117. În cazul neîndeplinirii obligaţiei de testare, autorităţile germane pot aplica sancţiuni în valoare de până la 25.000 EUR.

Testarea este obligatorie pentru persoanele care vin din „zone de risc” si recomandată tuturor celorlalţi călători care intră pe teritoriul german.

Dacă testul este efectuat la momentul sosirii în Republica Federală Germania, călătorii au obligaţia de a se autoizola până la primirea unui rezultat negativ al testării. Măsura autoizolării la domiciliu nu se aplică celor care prezintă un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii pe teritoriul Republicii Federale Germania.

De asemenea, persoanele care intră în Republica Federală Germania venind dintr-o zonă de risc (inclusiv cele mai sus-menţionate) sunt obligate să completeze un formular de localizare – Public Health Passenger Locator Form – a cărui variantă în limba engleză poate fi regăsită la următorul link.

Simpla tranzitare a teritoriului german nu este condiţionată de obligaţiile mai sus-menţionate. În timpul tranzitului, este necesară evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane si respectarea măsurilor specifice de protecţie (distanţare socială, igienă, mască) fiind permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu si cele de tip turistic sau vizite.

Informaţii cu privire la noua măsură de actualizare a „zonelor de risc” prin includerea în listă a unor judeţe din România sunt disponibile la:
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html

Regulile de conduită, restricţiile si măsurile de relaxare decise la nivelul fiecărui land german pot fi accesate pe pagina cancelariei federale:
https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198.

De asemenea, informaţii cu privire la măsurile adoptate de autorităţile germane ori recomandările pe care acestea le fac populaţiei pot fi accesate în mai multe limbi de circulaţie internaţională: germană, engleză, franceză”, informează MAE.